stručnjak objasnio

Što se zapravo nalazi u povučenim lijekovima protiv žgaravice: Nisu to bomboni!

01.10.2019 u 14:46

Bionic
Reading

Iz Hrvatske agencije za lijekovu poručuju: Nema razloga za paniku! Stručnjaci objašnjavaju kakva je to tvar u Ranixu i Ranitalu, bezreceptnim lijekovima protiv žgaravice koji se povlače s tržišta zbog sumnje da mogu uzrokovati rak

'U Ranixu i Ranitalu pronađeno je nitrozaminsko onečišenje i oni su povučeni. Ukoliko se lijekovi s takvim onečišćenjima uzimaju dugo i u visokim dozama oni kod životinja doista izazivaju razvoj određenih neoplazmi. Kod čovjeka zapravo još takvih podataka nemamo', rekao je za HRT Darko Krnić iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Dodao je kako se još ne zna jesu li podaci sa životinjskih modela primjenjivi kod ljudi.

'Moguće je da - da, i zato su svjetski regulatori dali zadatak svima da promijene proizvodne procese kako bi se potpuno eliminirao potencijalni rizik za pacijente. Ovo je jedna vrsta mjere predostrožnosti', objasio je Krnić napominjući kako kliničkih istraživanja na ljudima nema zbog neetičnosti.

Istaknuo je kako je sličan problem i s lijekovima za tlak.

'Eventualne efekte nitrozaminskog onečišćenja možemo vidjeti kod ljudi koji su lijek uzimali u dugom vremenskom periodu u visokim dozama. To se vidjelo pri testiranju životinja. Imali smo sličnu priču s nitrozaminskim onečišćenjem kod ljekova koji snižavaju krvni tlak. Europska agencija za lijekove dala je u tom slučaju procjenu - ukoliko bi 100 tisuća pacijenata lijek uzimalo 6 godina u najvećoj mogućoj dozi - imali bi 22 dodatna slučaja neoplazmi izazvanih onečišćenjem', objasnio je Krnić poručujući kako 'lijekovi nisu bomboni' te da se treba pridržavati uputa liječnika i uputstava na samom lijeku. 

'Nije sramota pitati, posavjetujte se i s ljekarnikom i s liječnikom. Na tržištu postoje različiti lijekovi za rješavanje istih problema', zaključio je.