ZLATNA PRAVILA

Kako možete spriječiti pojavu žgaravice

29.10.2016 u 08:41

Bionic
Reading

Ako ste ikad imali neugodno iskustvo žgaravice – kad hrana i kiselina zajedno krenu natrag iz želučanog trakta kroz jednjak do usta – onda ćete sigurno željeti saznati kako to spriječiti

Prepoznajte neprijatelja

Nije svaka hrana za svaku osobu. Pikantna hrana, čokolada, citrusi, jela s rajčicom, senf, ljute papričice, sirovi luk i pepermint iritiraju jednjak. Na toj bi se listi vjerojatno našlo još nekoliko namirnica, no stvarni krivac zapravo je način prehrane.

Veliki masni obroci najveći su krivac za žgaravicu. Masnoća omekšava mišiće jednjaka koji ga odvajaju od želuca. Bez čvrste prepreke, hrana i kiselina iz želuca mogu se vratiti istim putem kojim su i tamo stigle.

Pazite što pijete

Gazirana pića, alkohol i jutarnja kava mogu pridonijeti žgaravici. Kofein također oslabljuje mišiće jednjaka. Najbolje zapravo sami možete procijeniti koja pića vam daju neugodan osjećaj žarenja u prsima.

Skinite koji kilogram

Osobe koje muči višak kilograma obično imaju i želučane probleme, pogotovo u slučaju kad se kilogrami nakupljaju u trbuhu. Najbolja je ideja smršavjeti i jesti manje masne hrane. Vježbanje također pomaže, no ne i recimo vožnja bicikla jer taj položaj tijela olakšava povratak kiseline u jednjak.

Pijte više vode

Voda tijekom obroka isprat će jednjak od kiseline. Češći gutljaji bolje će isprati jednjak i potjerati hranu i kiselinu u želudac.

Posegnite za tabletama

Možete popiti tabletu protiv žgaravice i prije obroka, no svakako se prije toga posavjetujte s liječnikom.

Neke tablete imaju kratko trajanje i štite samo jednjak, dok neke traju duže i općenito su dobre za bilo kakve želučane probleme.

Više spavajte

Spavajte po noći, a ne poslije obroka. Ako legnete poslije jela, tijelo vam je u položaju idealnom za povratak kiseline u jednjak.

Sam umor nakon obroka već je dobar znak da ste se prejeli, te da žgaravica nije daleko. Najpametnije bi bilo  pričekati nekoliko sai nakon obroka, pa tek onda leći.

Osobe koje kronično pate od žgaravice trebale bi pokušati spavati tako da im je gornji dio tijela lagano uzdignut.