DRUGI ČOVJEK POLICIJE

Stručni tim istražuje je li Ćelić pokušao zataškati prekršaj: 'Obično u malim postajama to ide vrlo brzo'

25.10.2019 u 20:09

Bionic
Reading

U Policijsku upravu zadarsku stigao je stručni tim koji će istražiti je li zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić pokušao zataškati da je uhvaćen pri vožnji triput bržoj od dopuštene, javlja RTL. Ćelić je jučer rekao da će dati ostavku ako mu se zataškavanje dokaže, no, bivši ljudi iz sustava smatraju da je vrijeme za njegovu smjenu već sad.

O jurnjavi drugog čovjeka policije po cestama zadarske županije danas iz Vlade ni riječi. Premijer i ministar unutarnjih poslova su pitanje izbjegli, a ministar pravosuđa za ovaj slučaj, kaže, uopće ne zna.

"Nisam vidio. Nema veze s našim resorom, postoje tijela koja će to istraživati. nemam veze s tim", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i dodao kako ne zna spis i neće slučaj komentirati.

Ćelić priznao prekršaj, ali ne i zataškavanje

Ćelić je jučer priznao prekršaj, ali ne i zataškavanje istog, podsjeća RTL. Upravo taj segment će istražiti stručni tim MUP-a koji je jutros poslan u zadarsku policijsku upravu.

"Ukoliko se na bilo koji način to dokaže, ja sam spreman preuzet kompletnu odgovornost za to, ali odlučno u ovom trenutku to demantiram", kazao je jučer zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić.

Za bivšeg ministra unutarnjih poslova dileme nema - Ćelić ne smije dočekati odluku istrage na svom položaju. "On je upotrijebio svoj utjecaj koji proizlazi iz njegove pozicije da bi zataškao taj slučaj. Takvom čovjeku nema mjesta ne na tom mjestu koje sad obnaša, nego u sustavu policije", rekao je bivši ministar policije Vlaho Orepić.

"U malim policijskim postajama to ide jako brzo"

Vožnju tri puta većom brzinom od dozvoljene koju je priznao tek nakon što je RTL objavio snimku Ćelić je riješiti priznanjem na licu mjesta i platiti kaznu odmah.

Budući to očito nije učinio, zakon nalaže: "Počinitelju prekršaja koji ne plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja izdat će se prekršajni nalog s uputom da novčanu kaznu može platiti u roku od osam dana od dana uručenja prekršajnog naloga".

A tih osam dana počelo je teći tek sedam mjeseci nakon počinjenja prekršaja jer je tek tada Ćeliću, prema njegovom priznanju, uručen prekršajni nalog. "Pa obično u malim policijskim postajama to ide vrlo brzo tako da malo je neobično da prekršaj nije dostavljen sedam mjeseci", kazao je sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec.

MUP se poziva na tajnost istrage

Na pitanje RTL-a postoji li snimka na policijskom serveru koja bi se po zakonu u informacijskom sustavu trebala čuvati 10 godina, iz MUP-a se pozivaju na tajnost istrage. Ćelić će za ovaj prekršaj morati platiti kaznu od 5 do 10 tisuća kuna. Koliko je prekršaj ozbiljan govori i to da je novim zakonom o sigurnosti u prometu kazna udvostručena.

"Prema novom zakonu ta kazna je od 10 do 20 tisuća kuna. Prvi puta isto nije obavezno oduzimanje vozačke dozvole, a za ponavljače drugi put je 6 mjeseci, pa dvanaest, pa na kraju i zatvorska kazna", objašnjava Husinec.

Hoće li sve ostati na novčanoj kazni ili će zamjenik ravnatelja policije snositi i profesionalnu odgovornost, tek treba pokazati istraga policijske unutarnje kontrole.