posljedice potresa u zagrebu

Štromar: Na punu procjenu štete još će se pričekati

19.04.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Prije točno četiri tjedna Zagreb je pogodio snažan potres koji je odnio život 15-godišnje djevojke i nanio ogromne materijalne štete. Najviše pogođeni centar grada i mjesta u okolici Markuševca još uvijek prolaze kroz noćnu moru.

Nekima statičari još nisu obišli kuće, a mnogi već mjesec dana žive bez plina i vode. Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, gostujući u emisiji RTL Danas kazao je kako očekuje da će novi zakon predstaviti sljedećeg tjedna.

'Ljudi su doživjeli traumu, treba im pomoći. Svaki dan je bitan, a s druge strane struka kaže kud žurimo, zašto tako brzo sa zakonom. Sa strukom treba razgovarati, mi smo pomirili sve one disonantne tonove u struci', kazao je Štromar dodavši da su došli smo do tog da imaju prijedlog zakona koji je usuglašen sa strukom. Očekuje da će u Saboru biti potvrđen za nekoliko tjedana.

Na upit zašto statičari još nisu obišli sve objekte oštećen u potresu, Štromar je rekao da je bilo 26 tisuća prijava, među kojima i dosta dupliranih.

"Realno ih je oko 18 tisuća. Mi smo sada na 11 tisuća pregledanih, samo jučer 592 pregleda i čestitke ekipi kako su se organizirali. Za tjedan-tjedan i pol će svi biti pregledani i svi će dobiti svoje naljepnice", kazao je ministar. Dodao je kako predstavnik zgrade treba napraviti prve korake i organizirati projektante.

Na upit brine li Grad Zagreb dovoljno o svojoj imovini jer je državni tajnik Uhlir nedavno rekao kako Zagreb ne daje doprinos Štromar je kazao da komuniciraju s nekim njihovim tijelima i razgovaraju 'Najbitnije je da pomognemo ljudima", kaže Štromar da će se na punu procjenu štete još pričekati.

"Ne možemo sad to reći, sutra-prekosutra ćemo imati preliminarni izračun", kazao je ministar.