SINDIKAT TVRDI

Strojovođe pod prijetnjom otkazom odvlače s godišnjih?!

04.05.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Sindikat strojovođa Hrvatske upire prstom u Upravu HŽ-a i poručuje da su u laži kratke noge. Naime ispostavilo se da HŽ-u doista nedostaje strojovođa iako je Uprava tijekom ožujka, kada su otkazane stotine vlakova, tvrdila da ih je dovoljno

'Kao što je javnost tijekom ožujka imala priliku vidjeti, zbog nedostatka strojovođa otkazano je na stotine putničkih vlakova HŽ Putničkog prijevoza. Uprava je tada tvrdila da ima dovoljno strojovođa, da se radi o 'sindikalnoj sabotaži', da strojovođe normalno koriste godišnji odmor, da nema prekovremenog rada te da od 1. travnja neće biti nikakvih problema. Međutim ovih dana smo svjedoci toga kako je stara hrvatska narodna poslovica'u laži su kratke noge'i u ovom slučaju točna. Naime predsjednik Uprave je na kolegiju 27. travnja naredio šefovima regionalnih jedinica da ponude strojovođama isplatu naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora jer je u nekim sredinama nemoguće u zakonskom roku do 30. lipnja iskoristiti godišnje odmore', kaže predsjednik SSH Nenad Mrgan.


Kažu da predsjednika Uprave Dražena Ratkovića 'nimalo ne smeta članak 80. Zakona o radu koji izričito navodi: 'Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora' te je spreman čak platiti kaznu od sto tisuća kuna jer je ne plaća iz svog džepa'.

'Kao kuriozitet iznosimo vam podatak da je za svibanj 2015. u nekim sredinama smanjen broj strojovođa koji mogu koristiti godišnji odmor čak i za 50 posto u odnosu na normalnu situaciju i plan godišnjih odmora, a sve kako se ne bi dogodio 'ožujak i kako bi predsjednik Uprave Ratković pokazao da 'vlada situacijom', pa makar i kršio zakon!', kaže Mrgan.

Tvrdi da pojedini šefovi sakupljaju strojovođe koji su na godišnjim odmorima po kućama tražeći ih da hitno dođu na posao i to pod prijetnjom otkazom.