ISKAKANJE VLAKA U RIJECI

Strojovođa i prometnik optuženi za nesreću

16.11.2010 u 18:51

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv dvojice 36-godišnjaka, strojovođe Nenada Juričića i prometnika vanjskog prometa željezničke postaje Dražena Marinića zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće

Radi se o željezničkoj nesreći koja je usred noći 21. studenog prošle godine trgnula iz sna mnoge Riječane nastanjene uz Tower centar na Pećinama. Teretni vlak natovaren kontejnerima tada je, naime, iskočio iz tračnica i smrskao se poput papira, a građani su se tek nedavno, kada je konačno sve sanirano, riješili smrada koštanog brašna, kojim su smrskani kontejneri bili ispunjeni.

Strojovođu i vanjskog prometnika tereti se da su, unatoč primijećenoj tehničkoj neispravnosti teretnog vlaka, koji je prugom iz smjera Moravica prema Rijeci vozio šesnaest vagona natovarenih kontejnerima, propustili poduzeti radnje usmjerene na potpuno otklanjanje kvara, već su dogovorno, pristajući ugroziti sigurnost drugih sudionika u željezničkom prometu, kao i sigurnost tereta, željezničke infrastrukture i život pomoćnog strojovođe, odlučili njime upravljati do odredišne postaje Rijeka.

Također ih se tereti da su pritom znali za zahtjevne tehničke uvjete ostatka dionice gdje je pruga u padu od 25 posto uz ograničenje brzine od 60 km/h. Dolaskom na kolodvor Sušak - Pećine vlak je razvio brzinu veću od dopuštene, uslijed čega su se dva vagona otkvačila, iskliznula iz tračnica i prevrnula, dok se lokomotiva sa preostala tri vagona zaustavila na ‘slijepom kolosijeku’.

Hrvatskim željeznicama je time pričinjena materijalna šteta u visini većoj od 9,5 milijuna kuna, a na prevoženoj robi u kontejnerima u visini od 282.280 kuna.