STRAVIČNO ZANEMARIVANJE DJECE

Stroge sankcije za teški propust u Brodu

08.01.2013 u 16:19

Bionic
Reading

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je kako će sankcije biti rigorozne ako se utvrde nepravilnosti u postupanju slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb u stravičnom slučaju zanemarivanja troje djece, od kojih je tromjesečna beba preminula

Poslala je inspekciju Ministarstva u Slavonski Brod te prve rezultate očekuje krajem tjedna.
'Što se dogodilo u slučaju Centra u Slavonskom Brodu, vidjet ćemo, ne bih prejudicirala ničiju odgovornost', kaže Opačić i dodaje kako su slično postupili i u nedavnom slučaju gdje majka podvodila svoje kćeri. Tada je protiv djelatnika Centra za socijalnu skrb u Gračacu podignuta kaznena prijava.

Poručuje građanima da se ubuduće osvrću oko sebe jer institucije možda i ne vide i ne znaju za zlostavljanje, ali prvi susjedi vide i znaju što se događa u obitelji. 'Puno je bolje možda nekada prijaviti i lažno zlostavljanje nego ga ne prijaviti', poručila je Opačić za Media servis.

Pravobraniteljica: Učinjeni su teški propusti

Sličnu poruku poslala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Smatra da su učinjeni 'teški propusti' jer je obitelj iz Slavonskog Broda bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb. 'Previdjelo se da djeca žive u uvjetima opasnim za njihovo zdravlje i život i što se za sve saznalo tek kad je za najmlađe dijete bilo već prekasno', dodaje za tportal.


'Zato bih i ovom prilikom podsjetila da je svatko dužan prijaviti Centru za socijalnu skrb ako dozna za kršenje prava nekog djeteta ili ako sumnja da je dijete žrtva nasilja i zanemarivanja. Apeliram na građane da svakako upozore na takve slučajeve čak i kad nisu sigurni u to koliko je dijete ugroženo. Naime, od njih se ne očekuje da dokažu da se nasilje ili zanemarivanje doista dogodilo, već je važno da upute signal nadležnima, koji onda moraju ispitati je li potrebno zaštititi dijete', poručila je Jelavić.

'Ako vas ne puste u stan, zovite policiju

Djelatnicima centara za socijalnu skrb i patronažnim sestrama poručuje kako je nedopuštenje roditelja da uđu u stan jasan znak da se što prije pozove policija koja će na silu ući u stan. 'Zaposlenici u nadležnim institucijama, posebno u centrima za socijalnu skrb i policiji, imaju posebne dužnosti i odgovornosti', dodaje.

Ured pravobraniteljice za djecu zatražio je stoga o ovom slučaju očitovanje nadležnih te će zahtijevati da se utvrdi tko je sve odgovoran za učinjene propuste i preporučiti da se odgovorne primjereno sankcionira.

'Bojim se da ćemo, bez inzistiranja na odgovornosti i na dosljednom sankcioniranju propusta, biti osuđeni na ponavljanje ovakvih strašnih tragedija', poručila je.