hladan val

Strmoglavila se temperatura u Kini, ovako je na ledenih minus 52,3 stupnja

19.02.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Temperature su srušile 64-godišnji rekord na udaljenom zapadnom području Xinjianga u Kini, strmoglavljujući se na ledenih minus 52.3 stupnja Celzija usred hladnog vala, uzrokujući prekide prometa nakon praznika lunarne Nove godine

Nekoliko dijelova Kine bori se s još jednim dubokim smrzavanjem dok se ljudi vraćaju s tjedan dana dugih proslava najvećeg blagdana godine. Neposredno prije početka, snježne oluje i ledena kiša su zarobile putnike na željeznici i cestama.

Državni mediji navode da je u nedjelju u naselju Tuerhong u okrugu Fuyun zabilježena najniža temperatura od početka mjerenja u Xinjiangu, premašujući temperaturu od minus 51,5 stupnjeva Celzija zabilježenu 21. siječnja 1960.

Ta brojka bila je tek malo ispod najniže nacionalne temperature od minus 53 stupnja Celzija u gradu Moheu, u sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, 22. siječnja prošle godine.

Tijekom nekoliko dana hladnoće i snijega, 853 km cesta bilo je pogođeno u području Altaya, izvijestila je televizija CCTV. To je potaknulo prometne vlasti da pošalju 47 vozila i 86 spašavatelja kako bi noću uklonili snijeg.

Smrznuta Kina Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Podaci Ministarstva prometa pokazuju da su regije Unutarnje Mongolije i Xinjianga, zajedno s provincijama Liaoning, Jilin i Heilongjiang, zatvorile 43 dionice ceste i 623 naplatne postaje, objavio je CCTV u ponedjeljak.

Nacionalne meteorološke vlasti podigle su upozorenje za uvjete smrzavanja na drugu najvišu razinu, prema navodima novina Global Times, s očekivanim dramatičnim padovima temperature diljem zemlje do četvrtka.