kineski kapital

Kineska ulaganja u Iran udeseterostručena u 2023.

06.02.2024 u 18:11

Bionic
Reading

Kineska ulaganja u Iran udeseterostručila su se u 2023. godini, izjavio je u utorak zamjenik ministra gospodarstva i financija, prema izvješću novinske agencije Tasnim

Kineska ulaganja dosegnula su u prošloj godini tri milijarde dolara i bila su veća deset puta nego u prethodnoj godini, rekao je u intervjuu za agenciju IRNA zamjenik ministra gospodarstva i predsjednik Organizacije za strana ulaganja Ali Fekri, prema izvješću Tasnima.

Kineski kapital uglavnom je bio usmjeren u projekte na području logistike, infrastrukture i rudarstva, navodi se u izvješću.

Iran je pod sankcijama SAD-a i EU-a zbog razvoja nuklearnog programa. Teheran ističe da ga koristi za civilne namjene.

Kina je Teheranu važan ekonomski partner i veliki je kupac iranske nafte. Dvije zemlje sklopile su 2021. godine 25-godišnji sporazum o suradnji, napominje njemačka agencija dpa.

Od početka mandata predsjednika Ebrahima Raisija u kolovozu 2021. godine Iran je privukao 10,6 milijardi dolara stranog kapitala, naveo je dužnosnik ministarstva gospodarskih poslova i financija.

Najviše je kapitala u tom razdoblju uložila Rusija, a među značajnim su ulagačima, uz Kinu, i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Irak i Indija, rekao je iranski dužnosnik.

Razvoj i produbljivanje odnosa sa susjednim zemljama glavna je strategija vlade, naglasio je Fekri.

U 2022. izravna strana ulaganja u Iran dosegnula su prema Konferenciji Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) vrijednost od 1,5 milijardi dolara.