krajnji rok

Stranke moraju do utorka u ponoć dostaviti financijske izvještaje za 2021.

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2022 12:09
  • Objavljeno 28.02.2022 u 12:09
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Utorak do ponoći, rok je do kojega su političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni svoje godišnje financijske izvještaje za 2021. dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)

Ne dostavljaju ih fizički, ni poštom, nego unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, računalni program kojem pristupaju putem korisničkog imena i lozinke.

Godišnji financijski izvještaj za 2021., s pripadajućim prilozima, mora podnijeti 167 političkih stranaka, koliko ih je lani bilo aktivno, pet nezavisnih zastupnika (Ermina Lekaj Prljaskaj, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi) te za sada nepoznat broj nezavisnih lokalnih vijećnika.

 Zaboravi li netko od njih svoju obvezu, privremeno će mu se obustaviti isplata sredstava za redovno financiranje iz državnog, odnosno proračuna lokalne jedinice iz koje dobiva naknadu za rad.

 Tko je od obveznika već ispunio svoju obvezu može se vidjeti na mrežnoj stranici DIP-a, s tim da treba imati na umu da se godišnji izvještaji objavljuju prvog radnog dana od dana unosa u sustav.

 Za sada su to učinili HDZ, Centar, HSU, IDS. Zajedničko im je da su prošlu godinu, koja je bila godina lokalnih izbora, završili s manjkom prihoda, no kako su svi imali viškove iz godine prije, nadolazeće razdoblje mogu čekati mirni, jer imaju pristojne iznose na računima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!