70 slućajeva

Strani investitori doniraju milijune eura Crnoj Gori u novcu i medicinskoj opremi

27.03.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Više stranih investitora u Crnoj Gori reagiralo je na poziv predsjednika crnogorske vlade te osiguralo medicinski materijal i doniralo novac za borbu protiv epidemije koronavirusa u toj zemlji

Kako je u petak priopćio crnogorski premijer Duško Marković, egipatski biznismen i vlasnik turističkog resorta kod Herceg Novog „Luštica Bay“ Samih Sawiris donirao je Crnoj Gori 500 tisuća eura.

'Jučer sam kazao da Crna Gora ima respektabilne i društveno odgovorne investitore. Potvrda tome je i Samih Sawiris, vlasnik Luštica Bay-a, kojeg sam osobno zvao da pomogne u nabavki medicinske opreme. On je danas uplatio pola milijuna eura. Zahvaljujem u ime vlade i svoje osobno', priopćio je Marković.

Sutra bi u Crnu Goru trebao stići i prvi od dva zrakoplova s medicinskom opremom, vrijednom oko milijun i pol eura, koju osigurao Grk Petros Stathis, čija kompanija u Crnoj Gori upravlja gradom-hotelom Svetim Stefanom, te posjeduje jednu poslovnu banku i nekoliko medija.

Avioni će, kako prenose mediji u Stathisovom vlasništvu, donijeti respiratore, preko milijun zaštitnih maski, stotine tisuća rukavica, zaštitne medicinske naočale. Oprema će u Crnu Goru stići iz Dubaija, a prijevoz je organizirao još jedan strani investiror u Crnoj Gori Mohammed Al Shaibani, suvlasnik luksuzne marine Porto Montenegro.

'To je prva isporuka iz Dubaija, a uslijedit će dodatne i s više adresa. Ovo je najbolja potvrda da Crna Gora ima prijatelje i društveno odgovorne i respektabilne strane investitore', naveo je Marković.

Također, crnogorski mediji svakodnevno objavljuju donacije koje uplaćuju privatne i državne tvrtke, poznati sportaši, iseljenici i sami građani na račun koji je crnogorska vlada otvorila za pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Također, tri milijuna eura za hitnu pomoć crnogorskom zdravstvu donirala je Europska unija, uz još 50 milijuna koje je Bruxelles namijenio za oporavak crnogorskog zdravstva i gospodarstva od krize nastale pandemijom koronavirusa.

U Crnoj Gori su u posljednja 24 sata potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom, a testirane su 123 osobe. U toj zemlji do sada je registrirano ukupno 70 slučajeva zaraze, a jedna osoba je preminula.