KRENULO JE! EKO ADRENALINSKI TURIZAM

Stranci su otkrili ludu zabavu u srcu Kopačkog rita

04.06.2016 u 15:11

  • +7

Dizanje adrenalina u eko raju

Izvor: Društvene mreže / Autor: www.facebook.com/zlatna.greda/

Bionic
Reading

Kako je sudjelovati u alpinističkom pothvatu i osvajati visine od tri do osam metara, mogu od sada iskusiti svi posjetitelji novootvorenog adrenalinskog parka smještenog u Eko centru Zlatna Greda. Iako se ne prvi pogled ne čini da je riječ o pretjeranim visinama, ipak nije nimalo lako penjati se po drvenim ljestvama spojenim na užad koja se njišu pri svakom pokretu. U to se uvjerio i mladi par, Osječanka Danica Singer i njezin dečko Žolt, koje smo prilikom našeg posjeta zatekli u prvoj fazi penjanja

'Vidjeli smo reklamu na lokalnoj televiziji pa se dečku i meni učinilo kao zanimljiva ideja. Ovo nam je prvo takvo iskustvo i premda idemo samo na tri metra visine, nije mi svejedno. Zasad su pomiješani strah i uzbuđenje. Sa zemlje to izgleda sasvim jednostavno, ali kad si u zraku, nije nimalo lako', kaže Danica.

Da su penjači osigurani i nisu izloženi opasnosti, brine se za to instruktorica Iva Matačić, pod čijim nadzorom se kreću preko užadi i drvenih prepreka.

'U adrenalinskom parku imamo dvije razine, nižu na tri i višu na osam metara visine, kao i poznati zip-line (spuštanje niz čeličnu žicu) te stijenu za penjanje. Za sada stijenu za penjanje mogu koristiti iskusni penjači koji dođu sa svojom opremom. Iako smo tek prošli tjedan počeli s radom, interes je velik. Kako domaćih tako i stranih posjetitelja. Prednost je to što imamo i adrenalinski park za predškolski uzrast, a klinci su totalno poludjeli za zip-lineom', veselo nam objašnjava Iva.

Osim adrenalinskog parka, ovo jedinstveno izletište u srcu Kopačkog rita nudi brojne druge zanimljive aktivnosti. Fotosafari, kanuing, jahanje, škole u prirodi, teambuilding, vožnja biciklom… samo su neke od tih aktivnosti. Gosti se mogu okrijepiti lokalnim gastronomskim poslasticama, a po prvi puta u ponudi je i smještaj koji nudi Kuća u prirodi.

'Kuća u prirodi registrirana je kao hostel. U njemu je 46 ležaja, tri spavaonice sa šest i osam kreveta i zajedničkim kupatilom te sedam soba, trokrevetnih i četverokrevetnih, koje imaju vlastito kupatilo. Uz restoran, sada imamo kompletnu ponudu pa nam već na višednevni boravak pristižu i stranci, uglavnom Austrijanci i Nijemci', kaže Dinko Pešić, voditelj Agencije Zlatna Greda.

Eko centar Zlatna Greda odavno je poznat slavonsko-baranjskim rekreativcima, ljubiteljima prirode i izletnicima koji slobodno vrijeme preferiraju provoditi okruženi pitomim životinjama. Za romantičare je tu vožnja kočijom, a za ljubitelje ekstremnih sportova paragliding.

No novim adrenalinskim parkom, kažu, dobivena je nova dimenzija.

'Uvijek nas veseli družiti se sa srnama i uživati u prirodi, ali adrenalinski park je pun pogodak. Prezadovoljni smo', kaže osječki bioetičar Ivica Kelam.


Idejni začetnik i upravitelj Eko centra je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, čije je djelovanje usmjereno na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te održivog razvoja istoka Hrvatske. Eko centar Zlatna Greda nedavno je u cijelosti obnovljen sredstvima iz IPA programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske nakon što je stradao u požaru. Ukupna vrijednost obnove veća je od milijun eura. U sklopu Eko kuće opremljena je učionica za rad s djecom, u kojoj će se održavati edukativne i interaktivne radionice te škola u prirodi.

Najveća potvrda radu i djelovanju Eko centra je nedavni posjet britanskog princa Charlesa, predanog zagovornika zaštite okoliša i održivog razvoja. Njegov posjet imao je velikog odjeka u promociji Zlatne Grede, a općinu Bilje lansirao je na listu svjetskih destinacija.

Općina Bilje, u čijem su sastavu sve ljepote Parka prirode Kopačkog rita, novom turističkom ponudom Eko centra Zlatna Greda vinula se u prave turističko-adrenalinske visine koje malo koja općina može dostići.

Najposjećenija općina Osječko-baranjske županije tako bi uskoro mogla prerasti njene okvire.