MIŠLJENJE KIRURGA:

'Štrajk u zdravstvu nemoguća je misija'

Bionic
Reading

'I ja sam nezadovoljan plaćom, ali to treba riješiti sustavom koji će kontrolirati troškove i nagrađivati sposobne', ističe Davor Mijatović, pročelnik Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju dojke KBC-a Zagreb u razgovoru za Jutarnji list

'Svi odreda, govorim o liječnicima koje poznam, nezadovoljni su i nesretni zbog najave štrajka. Čovjek se u takvoj situaciji osjeća izgubljen. Iskreno, depresivni smo. Dvije strane se sučeljavaju - sindikati i Vlada - a prelama se na nama koji smo u svakodnevnom kontaktu s pacijentima', kaže Mijatović, koji smatra da je 'štrajk liječnika nemoguća misija' jer oni ne mogu ostaviti svoje pacijente'.

Kao mudro rješenje za štrajk u zdravstvu navodi primjer Velike Britanije gdje su prije desetak godina rad obustavili mrtvozornici. 'Kao pametno strukturirano društvo učinili su sljedeće: bolnice i ambulante normalno su radile, dispanzeri također, jedino su štrajkali mrtvozornici. I ubrzo se skupila alarmantna količina leševa. Na spomenutom britanskom primjeru nisu patili živi ljudi, samo mrtvi kojima je već svejedno, a stvorio se efektan pritisak i štrajk je uspio. Udovoljili su zahtjevima zdravstvenih radnika', podsjeća Mijatović.

Kada je riječ o plaćama u zdravstvu, Mijatović smatra da su one sramotno male. Napominje da je njegova osnovna plaća, kao kirurga na zagrebačkom Rebru sa 20 godina iskustva 6.500-7.000 kuna. 'S dodacima se popne do 10 tisuća kuna. I to nakon šest godina studija, jedne godine staža, pet godina specijalizacije, dvije godine subspecijalizacije i dodatne edukacije u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Brazilu, Španjolskoj i SAD-u', pojašnjava Mijatović.