AKO SE NE ODUSTANE OD OTKAZA

Štrajk u Večernjem krajem listopada

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2009 07:45
  • Objavljeno 15.10.2009 u 07:30
Večernji list

Večernji list

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mario Dujić

Zaposlenici Večernjeg lista ipak će stupiti u štrajk krajem listopada ako Uprava ne odustane od najavljenih otkaza i ukidanja fotorubrike, odlučeno je sinoć na skupštini sindikata.

Predsjednik Vijeća sindikalnih povjerenika Anton Filić potvrdio je Hini da je na skupštini aklamacijom prihvaćena prethodna odluka Vijeća sindikalnih povjerenika da se stupi u štrajk ako Uprava ne odustane od najavljenih otkaza za troje fotoreportera i dvije zaposlenice iz marketinga.

Stajalište je sindikata da je to samo uvod u seriju otkaza. Ujedno tražit će se i odustajanje od ukidanja fotorubrike, ali i odgovornost Uprave i Glavnog uredništva koji su, kaže Filić, doveli Večernji list u ovako lošu situaciju.

Na skupštini je, kaže, odlučeno i da se poštuje procedura koju predviđa Zakon o radu, što podrazumijeva raspisivanje ankete, kako bi se ocijenilo raspoloženje zaposlenika, kao i postupak mirenja. Ako mirenje ne uspije, kao mogući datum štrajka Filić navodi 30. listopada.

Nada se da će se ovim potezom poslati jasna poruka da se neće više tolerirati "kanibalistički odnos" uprave prema zaposlenicima i honorarcima u medijima, u kojemu dominira zastrašivanje, a sve na štetu čitatelja i kvalitete novina. Izrazio je i nadu da će i Vlada uložiti veći trud u primjeni propisa radnih odnosa i zaštiti radnika u medijima.

Uprava Večernjeg lista priopćila je pak kako i dalje smatra da za štrajk nema ni razloga ni zakonskog temelja. Za sporne odluke tvrdi da su stvar neminovnog procesa restrukturiranja kroz koji Večernji prolazi. Restrukturiranje, kažu, žele provesti kroz dijalog sa sindikatima te ih pozivaju da ponude konstruktivne i održive prijedloge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi