OČEKUJU SE NEREDI

Štrajk u Grčkoj u sjeni ubojstva hip-hopera

18.09.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Cjelokupni javni sektor pozvan je u srijedu u Grčkoj na 48-satni štrajk protiv vladinih planova otpuštanja tisuća radnika, a predviđeni su i veliki prosvjedi u ozračju pomućenom ubojstvom antifašističkog aktivista koje se pripisuje neonacistu

Nekoliko sati prije početka prosvjeda u Ateni, 34-godišnji antifašistički umjetnik preminuo je od posljedica ranjavanja nožem, nakon svađe.

Do incidenta je došlo oko ponoći u predgrađu Keratsini, u zapadnom dijelu Atene, prema policijskim izvorima.

Žrtva Pavlos Fyssas je umjetnik hip hopa. Glavnog osumnjičenog, 45-godišnjeg muškarca člana neonacističke stranke Zlatna zora, privela je policija.

Glasnogovornik vlade Simos Kedikoglou 'osudio' je to ubojstvo na radiju Alpha i obećao poduzeti potrebne mjere kako bi spriječio slične radnje.

Neonacistička stranka Zlatna zora je smjesta opovrgla svaku umiješanost u taj incident koji bi mogao povećati ozračje napetosti u prosvjedima predviđenima u cijeloj zemlji.

Politički promatrači smatraju da Grčka neće biti pošteđena incidenata tijekom prosvjeda koji bi mogli poljuljati krhku ravnotežu vladine koalicije.

Vladini planovi reforme javnog sektora, u kojemu radi oko 600 tisuća ljudi, naišli su na otpor sindikata koji tvrde da će reforme samo dodatno otežati gospodarski oporavak zemlje koja se nalazi u krizi već šestu godinu.

Dva prosvjeda su predviđena tijekom dana u Ateni.

Uz škole i bolnice, cijeli javni sektor funkcionirao je usporeno ujutro s vrlo reduciranim željezničkim prometom, posebice između glavnog grada i zračne luke.

Štrajkaši i prosvjednici, čiji je pokret počeo početkom tjedna štrajkom nastavnika, prosvjeduju protiv reforme administracije u sklopu mjera štednje kojima su ugrožene tisuće radnih mjesta.

Štrajk je sazvala krovna sindikalna organizacija ADEDY, samo nekoliko dana uoči posjeta Grčkoj predstavnika 'trojke' vjerovnika, EU-a, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi trebali ocijeniti napredak koji je Grčka postigla u provođenju mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa međunarodne financijske pomoći.