LOŠI UVJETI, MALE PLAĆE

Štrajk kontrolora leta prekinuo zračni promet

25.02.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Zračni promet u Grčkoj prekinut je u srijedu zbog štrajka kontrolora leta, koji su na nekoliko sati prekinuli rad i pridružili se 24-satnom štrajku zaposlenih u javnome sektoru, nezadovoljnih mirovinskom reformom i niskim plaćama

ATENA - U grčkim zračnim lukama, zbog štrajka od 10 sati prijepodne do 1 sat poslije podne, stotine letova su odgođene ili otkazane, objavile su kompanije Olympic Airlines i privatna tvrtka Aegean.

Kontrolori leta traže da se zaposli dodatno osoblje radi boljih radnih uvjeta i da se povećaju izdvajanja za zdravstvenu i mirovinsku skrb.

Štrajk zaposlenih u javnome sektoru poremetio je rad škola i bolnica.

ADEDY, sindikat zaposlenih u javnome sektoru, prosvjeduje protiv mirovinske reforme kojom grčka vlada povisuje životnu dob za umirovljenje te ukida povlastice.

Sindikat se protivi i nedavnim reformama zakona o radu, privatizacijama i povećanju poreza.

Štrajk u veljači potresa Grčku nakon prosinačkih nemira i prosvjeda mladih nezadovoljnih političkim i gospodarskim stanjem u zemlji i zabrinutih za budućnost zemlje.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj po službenim podacima iznosi 7 posto, ali mediji procjenjuju da je uistinu puno viša, a gotovo 20 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva s manje od 600 dolara na mjesec.