KARZAI JE NEUMOLJIV

Stop zaštitarskim tvrtkama u Afganistanu

17.08.2010 u 18:56

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai potpisao je uredbu kojom se od 1. siječnja 2011. u Afganistanu zabranjuje rad privatnih zaštitarskih tvrtki, i stranih i domaćih

Karzai je izjavio da se traži bolja sigurnost za život i imovinu građana te borba protiv korupcije kako bi se spriječile prijevare i zloporabe oružja i vojnih uniformi.

Prema afganistanskoj vladi, procjene se kreću između 30.000 i 40.000 ljudi koji rade za privatne zaštitarske tvrtke, a većina zaposlenih je u UN-u, vladi SAD-a, NATO-u i diplomatskim misijama.

Pravilo se neće doticati onih zaštitara koji rade u prostorijama veleposlanstava. Dekretom se određuje da afganistanske institucije kupe oružje i drugu opremu za sigurnost prije poništenja viza. Afganistanci će se moći pridružiti snagama sigurnosti države ukoliko zadovolje uvjete.

Philip Crowley
, glasnogovornik State Departmenta, rekao je da još postoji potreba za privatnom zaštitom u Afganistanu i da je odluka predsjednika Karzaija izazovna.

Karzai je već bio najavio mjeru koja će donijeti štetu stranim kompanijama od nekoliko milijardi dolara. U Ministarstvu unutarnjih poslova postoje 52 registrirane zaštitarske tvrtke. Međutim, ima više onih koji nisu upisane u Odjelu unutarnjih poslova i djeluju bez uniformi ili nadzora.

Nitko pak ne odgovara na pitanje što će biti kada se provede ovaj dekret budući da afganistanska policija i vojska bez međunarodne potpore još nisu sposobne za rad u velikom djelu zemlje.