postignut napredak

Stoltenberg: Nije pitanje hoće li Švedska ući u savez, nego kada će to biti

07.03.2023 u 22:32

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je u utorak nastavak pregovora s Turskom o pristupanju Švedske i Finske toj organizaciji, spomenuvši "napredak" u tom pitanju koje Ankara blokira

Dovršiti ulazak dviju nordijskih zemalja je "najvažnija zadaća i postižemo napredak", istaknuo je čelnik NATO-a koji do srijede boravi u Švedskoj, na tiskovnoj konferenciji sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Švedska, prema kojoj Turska ima najviše prigovora, "ispunila je svoje obveze" što ih je u lipnju u Madridu preuzela prema Ankari i "došlo je vrijeme da dovršimo proces ratifikacije", ponovno je istaknuo.

Od trideset članica saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Nakon diplomatske krize koju je prouzročilo spaljivanje Kurana u Stockholmu početkom siječnja, Ankara je prekinula teške pregovore.

Potonji će se napokon nastaviti u četvrtak u Bruxellesu, kao što je Turska najavila krajem veljače.

"Nedavno sam se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom i sretan sam što je pristao nastaviti trilateralne sastanke" sa Švedskom i s Finskom, rekao je Stoltenberg.

Što se tiče Mađarske, čija najava ratifikacije potiče zabrinutost zbog mnogih kašnjenja zadnjih mjeseci, rasprava je počela prošlog tjedna u parlamentu.

"Očekujem da će se proces brzo završiti", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"Nije pitanje hoće li" Švedska ući u savez, "nego kada" će to biti, dodao je.

Budimpešta podupire švedsko članstvo u NATO-u, ali švedski politički čelnici moraju prestati širiti "laži" o Mađarskoj, pa tako i "neutemeljene" kritike o nepoštovanju vladavine prava, rekao je Csaba Hende, zamjenik predsjednika mađarskog parlamenta i član Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.