politika otvorenih vrata

Stoltenberg: Neće biti lako prevladati razlike s Rusijom

12.01.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Postoje znatne razlike između NATO-a i Rusije koje neće biti lako prevladati, ali obje strane su izrazile spremnost za nastavak dijaloga, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija, koje se prvi put sastalo nakon srpnja 2019. godine

“Ovo nije bio lagan sastanak. Razgovarali smo o stanju u Ukrajini i utvrdili da postoje znatne razlike između NATO-a i Rusije u pogledu sigurnosti u Europi, koje neće biti lako premostiti”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je rekao da je NATO predložio Rusiji niz sastanaka na kojima bi se razgovaralo o nizu otvorenih sigurnosnih pitanja, poput kontrole naoružanja i raspoređivanja raketa, te da ruski predstavnici nisu mogli dati izravan odgovor na taj prijedlog prije nego što ga prouče.

Veleposlanici 30 članica NATO-a razgovarali su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je u svibnju 2002. kao mehanizam za konzultacije i suradnju dviju strana. NATO je u travnju nakon nelegalne ruske vojne intervencije u Ukrajini suspendirao suradnju s Rusijom, uključujući i sastanke Vijeća NATO-Rusija.

Ipak, kako bi održao otvorenima komunikacijske kanale, održano je nekoliko sastanaka toga vijeća od 2016. do sredine 2019.

Stoltenberg je upozorio da bi ruska invazija na Ukrajinu bila velika pogreška.

“Mi moramo biti spremni ako se Rusija odluči za sukob, za što imamo primjere u prošlosti. Bila bi to strateška pogreška koja bi imala teške posljedice”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da bi NATO-a mogao rasporediti dodatne snage u svoje istočne članice ako Rusija napadne Ukrajinu.

“Ako Rusija još jednom bude koristila silu protiv Ukrajine, tada bismo morali ozbiljno razmotriti potrebu za daljnjim jačanje naše nazočnosti u istočnom dijelu našega Saveza”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Na pitanje postoji li opasnost od oružanog sukoba u Europi, Stoltenberg je odgovorio da “postoji stvarni rizik za novi oružani sukob, ali da će NATO učiniti sve što može da ga spriječi”.

Stoltenberg je rekao da je Rusija na sastanku govorila o svojim prijedlozima koje je prvi put iznijela prošli mjesec, u kojima od NATO-a traži da se obveže da neće primati nove članice i da će povući snage iz svojih istočnih članica.

Ponovio je da su ti prijedlozi neprihvatljivi jer bi se time nekim državama zanijekalo pravo da same odluče u kakvim sigurnosnim aranžmanima žele biti.

“Svi saveznici u NATO-u podržavaju politiku otvorenih vrata, koja je zapisana u našim brojnim dokumentima. Rusija nema pravo veta na primanje novih članica i nećemo raditi kompromise u pogledu suverenosti europskih zemalja”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da Rusija ima svoje vojnike raspoređene u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, gdje su došli nepozvani, gdje nisu dobrodošli i poziva ih na povlačenje.

Stoltenberg je rekao da bi ponovno otvaranje ruske stalne misije pri NATO-u i NATO-ovog ureda za vezu u Moskvi olakšalo pripreme za nastavak dijaloga.