treći dan bez novozaraženih

Stojanović: Dug je još put pred nama, ali smo na dobrom putu

03.04.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Činjenicu da u Istarskoj županiji već treći dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović u petak je označio potvrdom da su počele davati rezultata zaštitne mjere, koje su poduzete ranije nego u ostatku zemlje

"Dug je još put pred nama, ali smo svakako na dobrom putu. Imali smo veliki broj naših građana koji su radili u susjednim državama i naša je procjena bila da moramo na vrijeme početi s mjerama. Na vrijeme smo procijenili epidemiološku situaciju", istaknuo je Stojanović.

Dodao je kako je to pokazatelj rada zdravstvenog sustava i zalaganja svih građana, ali i naglasio kako trenutno stanje ne znači da je dopušteno opuštanje.

"To nam daje mirnoću i sigurnost da možemo cijelu ovu situaciju privesti normalnom kraju u trenutku kada za to dođe vrijeme", rekao je.

Stojanović je potvrdio kako ni danas u Istri nema novooboljelih, jer je za svih 28 ispitanih uzoraka brisa utvrđeno da su negativni na infekciju, pa su u županiji i dalje ukupno zaražene 74 osobe, od kojih je sedam izliječeno.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić rekla je da su svi pacijenti hospitalizirani u ovoj bolnici klinički i psihofizički stabilni, jedan muškarac u dobi između 45 i 50 godina upućen je u respiracijski centar KBC Rijeka, dok ih je dvoje skinuto s respiratora.

I dalje nema oboljelih među medicinskim osobljem, a dva zdravstvena djelatnika još uvijek su u samoizolaciji.

Načenik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio je građanima što iznimno dobro i disciplinirano provode mjere, pozivajući ih da na taj način provedu i predstojeće uskršnje blagdane.

Građane koji su izvan Hrvatske pozvao je da za Uskrs ne planiraju povratak kući, kako ne bi doveli u rizik svoje obitelji. "Nažalost, ovogodišnji Uskrs bit će u takvom okruženju u kojem se i sada nalazimo", kazao je Kozlevac.

Vezano za najavljeni dolazak tri zrakoplova s hrvatskim građana koji su trenutno u zemljama zapadne Europe, od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražio je popis putnika kako bi se županijski stožer mogao što bolje pripremiti za njihov prihvat.

"Vrlo je bitno da kada oni dođu idu u samoizolaciju ili karantenu", poručio je Kozlevac.

Upozorio je na "ozbiljni problem" s e-propusnicama, ističući kako u Istri ne vide svrhu uvođenja takvog sustava, pa očekuju da će se uvođenje odgoditi za tjedan dana.