PRVI CERTIFIKAT

Što treba imati pravi dalmatinski pršut?

25.01.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Pršut Voštane iz Trilja i Mesna industrija Pivac iz Vrgorca prvi su dobitnici Certifikata za dalmatinski pršut

Certifikate koji dokazuju sukladnost proizvodnje dodijelila je tvrtka Biotehnicon koja ima ovlasti Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske akreditacijske agencije, a dvojici dalmatinskih proizvođača certifikati su uručeni na svečanosti u Centru za kulturu prehrane u Zagrebu.

Šest godina nakon što je započeo proces zaštite dalmatinskog pršuta, na hrvatskom tržištu pojavit će se pršuti s utisnutim vrućim žigom troglavog lava i natpisom 'dalmatinski pršut'.

'Da bi pršut dobio certifikat, potrebno je proći cijeli proces i udovoljiti postavljenim standardima koje kontrolira i ovjerava stručno tijelo, tvrtka Biotehnicon', kazao nam je Darko Markotić, direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Pivac.


'Pršuti koji su sada dobili certifikat soljeni su 2012. godini i zadovoljavaju sve postavljene standarde. Da bi zadovoljio sve uvjete, važna je kvaliteta ulazne sirovine, PH vrijednost mesa, oblik buta i njegova obrada. Pršut treba biti minimalne težine 11 kilograma i od trenutka klanja svinje do soljenja pršuta ne smije proći više od 96 sati', kazuje nam direktor Markotić, koji ističe kako minimalna starost pršuta mora biti godinu dana od datuma soljenja, čuvan u kontroliranim uvjetima vlage i temperature u samom procesu proizvodnje.

Za sada su sve uvjete uspješno ispunili Pivčev pršut i pršut Voštane iz Trilja, velikih proizvođača te delicije koji su članovi udruge Dalmatinski pršut i klastera Hrvatski pršut.

MI Pivac godišnje proizvede oko 100.000 pršuta, Voštane 50.000 do 60.000, što je otprilike 50 posto hrvatske proizvodnje pršuta, koja je 300.000 komada godišnje i, kako se doznaje, uskoro kreće postupak zaštite dalmatinskog pršuta na tržištu Europske unije.