BOJKOT KOMEMORACIJE

Svjetske agencije o Jasenovcu: Vlada je neodlučna prema ustašama

24.04.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Prijepori oko komemoracije u Jasenovcu, koja se i ove godine održava u tri različita izdanja, tematizirani su u vijestima poznatih agencija AFP (Agence France Presse) i APA (Austrian Press Agency), koje inače redovito prenose brojni svjetski mediji. AFP i APA pišu o ‘bojkotu komemoracije’ u organizaciji državnih institucija

‘U Hrvatskoj se drugu godinu zaredom održavaju jedna za drugom tri komemoracije žrtvama koncentracijskog logora Jasenovca (1941.-1945.). Državna ceremonija u nedjelju bila je u sjeni bojkota organizacija žrtava, koje su na taj način protestirale zbog izostanka institucionalne reakcije na povećanje revizionizma u Hrvatskoj’, piše APA. Ističe se i da je državna ceremonija okupila manje ljudi nego ona održana dan prije te da je u nedjelju ‘kolonu predvodio konzervativni premijer Andrej Plenković’.

U nedjeljnoj ceremoniji nisu sudjelovali preživjeli iz logora, niti su održani govori, naglašava APA. Spominje se da je jedan od ključnih prijepora to što je u Jasenovcu postavljena ploča ‘s kontroverznim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, kojom se odaje počast ‘poginulim borcima paravojne skupine HOS iz rata u Hrvatskoj (1991.-1995.)’. Kao razlog za bojkot državne ceremonije u Jasenovcu navodi se ‘neodlučna pozicija Vlade’ prema ustaškom režimu.

APA na kraju navodi da je ‘logor uništenja Jasenovac, smješten oko 100 kilometara jugoistočno od Zagreba, osnovao fašistički ustaški režim’ te da je ‘jedan od najvećih logora te vrste u ovom dijelu Europe’. Dodaje se i kako povjesničari nisu ujedinjeni u procjenama žrtava Jasenovca: ‘Muzej u Jasenovcu navodi 83 tisuće ubijenih, dok srpski izvori govore o 700 tisuća. Muzej holokausta u Washingtonu procjenjuje broj žrtava na 100 tisuća.’

  • +9
Državni vrh odao počast žrtvama logora u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

AFP pak izvještava da je državna ceremonija održana ‘uz bojkot antifašističkih, židovskih i srpskih organizacija’ koje hrvatskoj Vladi zamjeraju to da ne poduzima dovoljno protiv ‘opravdavanja nacističke ideologije i povijesnog revizionizma u zemlji’. Povod je pak spomen-ploča u Jasenovcu na kojoj se nalazi pozdrav ‘Za dom spremni’, ‘koji se koristio tijekom Drugog svjetskog rata u tadašnjoj fašističkoj državi’. Navodi se da je tu spomen-ploču oštro kritizirao i Centar Simon Wiesenthal.

AFP dodaje kako su tijekom državne komemoracije prosvjedovali aktivisti tražeći da se ‘ukloni ustaški pozdrav’ iz Jasenovca. Spominje se i da je u susjednoj BiH održana komemoracija na kojoj je sudjelovao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, poručivši da u Hrvatskoj ‘ima pokušaja ponovnog oživljavanja ustaške ideologije’.