'NEVIĐENA DIKTATURA'

Što se to događa u KB Dubrava?!

22.11.2013 u 18:38

Bionic
Reading

Zbog jučerašnje smjene predstojnika kirurgije i interne KB Dubrava, Leonarda Patrlja i Jadranke Morović Vergles, petstotinjak liječnika i sestara te bolnice zatražilo je danas ostavku sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, koji na to odgovara da je odlukom o smjenama samo provodio odluku Vlade i resornog ministarstva.

Zahtjev za smjenom sanacijskog upravitelja objavio je smijenjeni predstojnik kirurgije Leonardo Patrlj na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je bolnički amfiteatar ispunila do posljednjeg mjesta. Patrlj je sanacijskog upravitelja, koji je načelu KB Dubrave zadnjih godinu i pol dana, prozvao za 'samovolju, nadmenost, spletkarenje, kadroviranje i nedostatak komunikacije' sa zaposlenicima.

'Ne želimo ovdje raditi ako ovom bolnicom nastave upravljati isti kadrovi na isti način. Želimo da ova struktura ode, a da dođu oni koji će voljeti ovu bolnicu. Trebamo sposobnog čovjeka, a ne političkog aparatčika', rekao je Patrlj pozdravljen dugotrajnim pljeskom i odobravanjem okupljenih.

Poručio je da zaposlenici KB-a Dubrava sada od ministra zdravlja Rajka Ostojića očekuju da kaže 'kada će maknuti upravitelja i njegovu kliku'. Upitan što će se dogoditi ako upravitelj ipak ostane, Patrlj je to odbacio kao nemoguć scenarij. 'Očekujemo njegovu neopozivu ostavku', istaknuo je.

Novinarima se obratio i torakalni kirurg Igor Nikolić koji je rekao da mu je Korolija namijenio izvanredni otkaz zbog smrti pacijenta za koju nije bio kriv, a o čemu još nije bio završen inspekcijski nalaz. 'On nas uporno ignorira, ne preostaje nam ništa drugo nego dignuti glas protiv takvog terora. Ne dopuštamo da nam gazi ljudsko dostojanstvo', poručio je Nikolić čije je obraćanje također pratio burni pljesak.

Izjavu novinarima dala je i povjerenica Hrvatskog liječničkog sindikata u KB Dubravi Ljiljana Kosić Lovrić koja je Koroliju prozvala za 'neviđenu dikaturu'. Poznati kirurg Patrlj tvrdi da je odluku o svojoj smjeni jučer doznao od svoje tajnice dok je bio na službenom putu, a na njegovo mjesto - predstojnika Klinike za kirurgiju, trebao je doći 68-godišnji pomoćnik za kvalitetu sanacijskog upravitelja koji je već trebao biti umirovljen.

Nakon što je doznao za smjenu Patrlj se obratio ministru Rajku Ostojiću koji mu je usmeno obećao da će ta odluka biti opozvana, ali od tada, unatoč obećanjima, nije dobio nikakav dokaz u pisanom obliku.

Na prozivke da nije vodio evidenciju za vrijeme štrajka, što je bio i glavni povod za smjenu, tvrdi da se 'ponašao po naputcima ministarstva', ali je u bolnici nemoguće izračunati tko je koliko radio 'jer to nije tvornica'.

Tvrdi da su problemi počeli prije nekoliko dana kada je od sanacijskog upravitelja zatražio objašnjenje zašto je nekim djelatnicima isplaćena polovica plaće za listopad, nekima trećina, a nekima puna plaća.
 Odgovarajući na prozivke, sanacijski upravitelj Dragan Korolija Marinić u izjavi novinarima je ustvrdio kako 'ništa drugo nije mogao učiniti, već je na taj način samo provodio odluke koje su donijeli Vlada i Ministarstvo zdravlja'.

Ako sam nešto krivo napravio, mogu snositi posljedice, istaknuo je i dodao da nakon što je potpisao odluke o smjeni dvoje predstojnika klinika, zbog neadekvatne evidencije radnoga vremena u vrijeme štrajka, 'nije dobio nikakav službeni upit od Ministarstva zdravlja'.

Novinarima je dao na uvid i evidenciju koja pokazuje da Patrlj i Morović Vergles nisu u vrijeme štrajka vodili evidenciju u skladu s naputcima. 'Provodeći odluku Vlade i Ministarstva i upute ministra zdravlja razriješio sam stoga dvoje pročelnika klinika te ih imenovao za pročelnike zavoda za abdominalnu kirurgiju i za imunologiju', rekao je Korolija. Dodao je kako oboje kolega izuzetno cijeni u stručnom dijelu, pa ako smatraju da su oštećeni imaju pravo pokrenuti žalbeni postupak.

Na događaje u KB Dubravi reagiralo je Ministarstvo zdravlja priopćenjem u kojem kaže da je 'na zamolbu sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, ministar Rajko Ostojić obavio razgovor s razriješenim predstojnicima klinika Leonardom Patrljem i Jadrankom Morović Vergles'.

Ministar je izviješten da su razriješeni predstojnici uložili žalbe na navedena rješenja koje će se razmotriti "u skladu s hrvatskim pozitivnim pravnim propisima", navode iz Ministarstva.