doba postistine

Što nam čine alternativne činjenice?

04.03.2017 u 22:05

Bionic
Reading

U doba 'postistine' ('post-truth'), moderne istine, istina ni ne mora biti krivotvorena, ona naprosto prestaje biti važna. U doba postistine na jednom ćete portalu pročitati da je Hitler Rotschieldov unuk i otac Angele Merkel, a da vas Konzum vodi u smrt! Proguta li vaše dijete koncept 'alternativnih činjenica', nemojte se iznenaditi ako kaže: alternativna činjenica je ta da je Zemlja ravna ploča

Na jednom hrvatskom portalu pročitat ćete da je Hitler Rothschildov unuk i otac Angele Merkel, naša predsjednica masonka, a da vas Konzum vodi u smrt! Drugi hrvatski portal objavljuje fotošopirani selfie na kojemu Milanka Opačić nosi crvenu majicu s četiri S. Na nekim zapadnim portalima možete saznati da je Putin u majčinoj utrobi prebolio moždani udar zbog čega hoda kao reptil i pati od nedostatka ljudskih osjećaja...

Dobro došli u vrli novi svijet istina i laži.

U doba 'postistine' i zahuktali svijet 'postčinjenica', zagušen lažnim vijestima, fotošopom, nepoštovanjem znanosti i znanja i zbunjivanjem javnosti koje vrše političari, mediji, kompanije i znanstvenici, gdje svatko ima legitimno pravo gledati na stvari kako mu drago, od povijesnih činjenica do GMO-a.

Da se u društvu događa nešto ozbiljno, dokazuje Oxfordski rječnik proglasivši post-truth riječju godine za 2016. Njome se – objašnjava Rječnik - 'definiraju okolnosti u kojima na oblikovanje javnog mnijenja ne utječu objektivne činjenice nego osjećaji i osobna uvjerenja', pri čemu se 'post-' odnosi na vrijeme u kojem određeni koncept postaje nevažan i beznačajan. Riječ postistina (najsretniji bi možda bio prijevod 'moderna istina') prošle je godine 2.000 posto više korištena u medijima i javnim istupima nego 2015., najčešće u kontekstu britanskog referenduma o izlasku iz EU-a i predsjedničkih izbora u SAD-u. U doba postistine istina čak ne mora biti krivotvorena, ona naprosto prestaje biti važna.

Što nam čine alternativne činjenice i lažne vijesti (fake news) u doba postistine?

Hoće li one doista definirati naše vrijeme? Jest da nisu nikakva novost, zar ih Hitler nije nazivao Lügenpresse (novinske laži)?

Političari su oduvijek lagali, naročito u doba izbora, a i kasnije neće izreći punu informaciju o, recimo, problemu zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Zar u nas već pet vlada zaredom ne grade Pelješki most na alternativnim obećanjima i u predizbornoj kampanji postavljaju kamen temeljac za mostiće, cestice i bolnice koje neće biti sagrađene, a predsjednica obećava preseljenje s Pantovčaka iako zna da se neće preseliti?

Nakon više od godinu dana u Hrvatskoj su se ponovno pojavile ospice. Oboljelo je pet osoba, od kojih je troje djece, jedno je protiv bolesti cijepljeno samo jednom, dvoje nikako, što ponovno otvara staru priču o bojkotu cijepljenja. Ona je naročito aktualna u SAD-u zbog kontroverznih izjava o tome novog predsjednika i njegova dogovora s protivnikom cijepljenja Robertom F. Kennedyjem Juniorom o osnivanju posebnog povjerenstva za ispitivanje sigurnosti vakcine. Ohrabreni Trumpovim izjavama, aktivisti za borbu protiv obveznog cijepljenja najavljuju 31. ožujka veliki protestni skup u Washingtonu. Stvar se toliko zahuktava da se stručnjaci boje epidemije ospica i zaušnjaka.

'U vrijeme kada se institucionalizira nijekanje znanosti, zarazne bolesti su u porastu, a bojim se da će ih zbog takvih stavova Trumpove administracije biti još više', kaže stručnjak za infektivne bolesti Paul Offit.

Nije čudo. Glasnogovornica pokreta protiv cijepljenja, bivša Playboyeva zečica Jenny McCarthy, sa završenom srednjom školom, suprotstavlja se stotinama medicinskih stručnjaka, a tisuće američkih aktivista više vjeruju njoj jer je celebrity, nego ozbiljnim znanstvenim dokazima.

Da zagovornici Brexita uoči referenduma nisu tvrdili kako Otoku prijete horde imigranata kao posljedica skorog primanja Turske u EU, sada vjerojatno, po procjeni njemačkih stručnjaka, ne bi morali plaćati 25 milijardi eura administrativnih troškova oko izlaska UK iz Europske unije, dok desetine banaka i globalnih korporacija sa sjedištem u Londonu ne bi tražile azil u susjednoj Irskoj i na kontinentu.

Da nije Trumpove retorike i odluke o zabrani ulaska u SAD građana iz muslimanskih zemalja, sina legendarnog Muhameda Alija ne bi na povratku s Jamajke odvajali od ostalih putnika u zračnoj luci na Floridi zbog ispitivanja o precima i vjeroispovijesti. Da nije Trumpovih alternativnih činjenica, iranski redatelj Asghar Fahradi na ovogodišnjoj bi dodjeli Oscara u Los Angelesu osobno primio svoj drugi kipić za najbolji strani film, 'Salesman'.

'Organizatori su potrošili previše vremena za napade na mene i bili previše fokusirani na politiku umjesto da se bave organiziranjem događaja, koji je na kraju bio otužan' – tvitao je Trump.

Nakon što je Trumpova viša savjetnica Kellyanne Conway, unatoč bjelodanim dokazima, izbrojala više građana na njegovoj nego na Obaminoj inauguraciji, proglasivši to 'alternativnom činjenicom', naglo je porasla prodaja Orwellova distopijskog romana '1984.', a izraz postao sinonim za ono što jednostavno nazivamo nepodnošljivom lakoćom laganja.

Ali ne lažu samo mediji i političari. Korporacije i znanstveni šarlatani u tome su pravi majstori, upozorava američki filozof Kevin Elliott, specijaliziran za etiku u znanosti. Sjetite se Volkswagenova skandala oko ispušnih plinova, koji će tvrtku na kraju stajati 15 milijardi dolara odštete američkim kupcima.

I alternativne istine po kojoj su Amerikanci podmetnuli Nijemcima aferu da unište konkurenciju na domaćem tržištu.

Duhanska je industrija izbacivala more lažnih podataka o štetnosti duhana. O skrivanju ili plasiranju lažnih podataka o korištenju pesticida i zagađenju okoliša snimljeno je bezbroj filmova. Ispred sjedišta južnokorejskog Samsunga ovih su dana aktivisti podigli šator, prosvjedujući zbog smrti 88 radnika umrlih od karcinoma, uzrokovano, prema njihovoj tvrdnji, kemikalijama u proizvodnji poluvodiča, o čijem sastavu nisu bili informirani niti im je bila pružena odgovarajuća zaštita, a vlada je kemijski sastav proglasila poslovnom tajnom.

Svako malo u medijima ćete naići na 'najnovije istraživanje' neke grupe upitnih znanstvenika koji tvrde da pečeni krumpir izaziva rak, da ovisnici o kavi žive dulje, gledanje tužnih filmova povećava prag boli, odlazak u saunu usporava demenciju, rave muzika je dobra za bebe iz epruvete, škampe treba malo ne jesti, a malo jesti zbog kolesterola.

Najviše se informacijskog mulja kondenziralo tijekom posljednje američke predsjedničke kampanje, u kojoj ni Hillary Clinton nije bila nevina. Ocjenjujući stupanj težine izrečenih alternativnih činjenica, The Washington Post je čak uveo jedinicu za laž - pinokio. Trump je, primjerice, dobio četiri pinokija za izjavu da je stopa kriminala u SAD-u najviša u posljednjih 45 godina, iako podaci govore da je najniža, a Clinton je dobila jednog pinokija za izjavu da će Trump prvog dana predsjednikovanja uvesti obvezno oružje u školske učionice.

Tijekom kampanje Trumpove su lažne izjave 59 puta ocijenjene najvišom ocjenom od četiri pinokija, a Washington Post u prvih je 33 dana nakon inauguracije 'gospodaru laži' pobrojao 133 lažne tvrdnje, u prosjeku četiri dnevno. Kako mu vjerovati 134. put, ako zbilja zagusti? Nije čudo to što se sve više u američkim osnovnim i srednjim školama uvode lekcije kojima se učenike nastoji uputiti kako razlikovati istinite od lažnih informacija i prepoznati vjerodostojne izvore, ali psiholog Ray Williams u časopisu Psychology Today kaže da je osnovni problem u nekritičkom gutanju tzv. alternativnih činjenica, svekoliko zaglupljivanje građana, očajno obrazovanje u javnim školama, tragično niska razina osnovnih znanja začinjena spojem antirazuma i antiintelektualizma.

U knjizi 'Najgluplja generacija' autor Mark Bauerlein tvrdi da su današnji mladi zatupljeni zbog averzije prema čitanju bilo kakvog ozbiljnijeg sadržaja i gutanja digitalnog smeća na društvenim mrežama. U vrijeme novih medija svatko može plasirati svoju ideju istine i biti stručnjak u bilo čemu.

'Mi ne obrazujemo mlade, nego ih treniramo za posao', kaže psiholog Williams pa nije čudo to što u Oklahomi 77 posto učenika javnih škola nije znalo imenovati prvog predsjednika SAD-a, 13 posto nastavnika zagovara teoriju kreacionizma, 18 posto Amerikanaca vjeruje da se Sunce okreće oko Zemlje, 74 posto republikanaca i 53 posto demokrata niječe klimatske promjene, unatoč dokazima Nacionalne akademije znanosti i drugih svjetskih institucija.

Čak 25 posto nastavnika biologije vjeruje da su ljudi i dinosauri živjeli u isto doba, a 42 posto Amerikanaca tvrdi da je Bog stvorio čovjeka u današnjem obliku prije manje od 10.000 godina...

Unatoč inflaciji informacija, nova će generacija biti slabije obrazovana od svojih roditelja, lamentira Ray Williams. U dobu postistine najlakše se manipulira neobrazovanima, a poznato je pravilo po kojem ponavljana laž na kraju postaje istina.

U takvoj močvari ni našoj djeci nije lako, bez obzira na to što ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, kojemu je dokazan plagijat znanstvenog rada, tvrdi da hrvatsko obrazovanje nije loše, a državni tajnik u istom ministarstvu Matko Glunčić izjavljuje kako bi mali Hrvati vjerojatno bolje prošli u OECD-ovu istraživanju znanja i vještina (PISA) da u statistiku nisu ušla djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. 

Proguta li vaše dijete koncept 'alternativnih činjenica', nemojte se iznenaditi ako dođe kući iz škole s jedinicom i kaže: 'Nije istina da nisam prošao na testu. Pogriješio je nastavnik, jer mi nije priznao alternativne činjenice.' Ili ustvrdi: 'Alternativna činjenica je ta da je Zemlja ravna ploča.'

Pritom će možda zaslužiti pinokija, ali ako ga može zaslužiti političar, kulturnjak, znanstveni šarlatan i neka vodeća tvrtka, zašto ne i vaš klinac.