nužna implementacija

Sabor donosi Lex AP, a EU parlament EMFA: To je zakon koji će štititi novinare i izvore

13.03.2024 u 09:02

Bionic
Reading

Saborski zastupnici će glasati o tzv. Lex AP, a danas se u Europskom parlamentu glasa o Europskom zakonu o slobodi medija (EMFA) s kojim je, tvrdi europarlametarac Fred Matić, Lex AP u suprotnosti

Predrag Fred Matić, hrvatski europarlamentarac, koji je bio član radne skupine od 27 zastupnika koja je kreirala EMFA-u kazao je za 24 sata da zakon predviđa da se novinare, urednike i njihove članove obitelji ne može privesti, sankcionirati, presretati, nadzirati, pretraživati ili im zaplijeniti elektroniku, pretraživati nekretnine u kojima žive i redakcije ukoliko novinari odbiju odati svoj izvor, osim ako to ne zahtjeva javni interes po članku 52. ugovora o Europskoj uniji.

'Najvažnija stvar je da EMFA obvezuje države članice da zaštite neovisnost medija od političkog i privatnog utjecaja. Spriječit će se otkrivanje izvora, spriječit će da novinari postanu žrtve špijunskih softvera. Vrlo je važno da se Europski parlament izborio za to da novinari ne moraju otkriti svoje izvore jer to uključuje zabranu metoda poput pritvaranja, pretresa ureda, stanova, mobitela, laptopa. Neke su se države članice protivile tome jer imamo neke čelnike država koji su autokrati, to nam je jako dobro poznato iz našeg slučaja. Novi europski zakon govori da se u novinarski i urednički rad mogu uplitati samo u najtežim slučajevima kršenja zakona. Bez EMFA - e bi se sve te stvari mogle koristiti nad novinarima', kazao je za 24 sata Matić.

Dodao je da će svaka država članica dobiti 15 mjeseci da implementira EMFA-u i prilagodi svoje zakone, a za Hrvatsku bi to značilo mijenjanje tri zakona: Zakona o medijima, Zakona o HRT-u i Lex AP, ako bude donesen.