ZELENO NOVINARSTVO

Što najveća privatna vojska u SAD-u radi za GMO diva?

23.07.2013 u 07:20

Bionic
Reading

Je li zloglasna američka GMO korporacija kupila zloglasnu plaćeničku vojnu kompaniju, ili ju je 'samo' angažirala za infiltiranje u redove zelenih aktivista i sabotiranje njihovih organizacija? Ili su sve napuhali aktivistički portali ne mareći za činjenice, prenošenjem nepotpisanih tekstova i blogova?

Za početak, da podsjetimo tko je tko. Monsanto je biotehnološka korporacija s velikim utjecajem na politiku SAD-a, optuživana da želi iskorijeniti tradicionalnu poljoprivredu kako bi na svjetskoj razini nametnula svoje proizvode poput genetski modificiranog sjemenja i herbicida. Blackwater (ili Academi) privatna je vojno-obavještajna kompanija koja surađuje s američkom vladom. Nekoliko puta je mijenjala ime i otvarala razne manje tvrtke kako bi se zamaglila zlokobna reputacija koja prati Blackwater još od zločina u Iraku

The Nation je najstariji tjednik u SAD-u koji se kontinuirano izdaje od 1865. godine. U njemu radi Jeremy Scahill, istraživački novinar koji je dobar dio karijere posvetio otkrivanju činjenica vezanih uz Blackwater i mrežu kompanija koje su iz nje stvorene. A stvorene su kako bi šefovi Blackwatera uz manje publiciteta nastavili obrtati milijune dolara iz ugovora s američkom vladom i privatnim naručiteljima.

U Scahillovom tekstu starom tri godine navodi se da je GMO korporacija Monsanto angažirala Total Intelligence, jednu od navedenih tvrtaka, plativši joj najmanje 232 tisuće dolara. Što su točno specijalci iz mreže kompanija, u kojoj rade i bivši šefoviCIA-e, radili među zelenim aktivistima, nije poznato, no samo po sebi je dovoljno zastrašujuća informacija, iako u Total Intelligenceu tvrde da su 'subjekt potpuno odvojen od Blackwatera'.

No nakon objave članka u Nationu, internetskim portalima u rasponu od američkih aktivističkih do ruskih tabloidnih krenula je priča da je Monsanto kupio cijeli Blackwater iliti XE Services (još jedno od bivših imena tvrtke čiji su zaposlenici prije šest godina pobili 17 i ranili 20 civila na bagdadskom trgu Nisour).

Ozbiljniji masovni mediji uopće se ne bave ovom pričom, dok aktivistički portali ili prenose 'ono što žele čuti' ne mareći za činjenice (veći dio njih), ili upozoravaju na senzacionalizam kolega i rupe u priči (manji dio). Međutim, i jedni i drugi naglašavaju da valja istražiti što to profesionalna vojno-obavještajna tvrtka, najveća plaćenička vojska na američkom tržištu, točno radi za Monsanto.

Inače, novinar Scahill navodi da se među kompanijama koje su angažirale nekog iz mreže bivšeg Blackwatera za 'obavještajne, sigurnosne i trening aktivnosti' uz Monsanto nalaze i naftna multinacionalka Chevron, zatim Deutsche Bank, Barclays i The Walt Disney Company