migranti s bliskog istoka

Poljska produljila privremene kontrole na granici sa Slovačkom

02.11.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Poljska je produljila privremene kontrole na svojoj granici sa Slovačkom do 22. studenoga kao odgovor na stalne napore migranata da uđu sa slovačkog teritorija

Broj migranata koji stižu u Slovačku, većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana, porastao je 11 puta na gotovo 40.000 ove godine, pokazuju podaci slovačke vlade objavljeni u listopadu.

"Granične kontrole... produljuju se za razdoblje od 3. studenog 2023. do 22. studenog 2023.", navodi se u uredbi poljskog ministarstva unutarnjih poslova i uprave.

Privremene kontrole na granici sa Slovačkom uvedene su 4. listopada, a Varšava kao razlog navodi "ozbiljnu prijetnju ilegalne imigracije na poljsko-slovačkom dijelu državne granice". Mjera je kasnije produljena do 2. studenoga.

Prema najnovijoj uredbi, granica se može prijeći preko osam cestovnih i tri željeznička prijelaza te jedanaest pješačkih prijelaza.

Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Austrija i Njemačka dio su otvorene šengenske zone Europske unije.

Njemačka je u rujnu uvela kontrole na granicama dok se zemlje suočavaju sa sve većom migracijom, a EU sklapa novi pakt o migracijama koji će preispitati pravila za postupanje s ilegalnim dolascima.