SLUČAJ 'AFRIČKOG NOVOROĐENČETA'

Što jednu državu čini državom?

13.07.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Europska unija priznala je u subotu Republiku Južni Sudan. 'Afričko novorođenče' iz dana u dan priznaje sve više zemalja, a i Hrvatska će uskoro slijediti primjer EU-a. Štoviše, potvrđeno je da je procedura priznanja već u tijeku. No ima li Južni Sudan sve što je potrebno da ga se može zvati državom?

Južni Sudan u subotu je postao najmlađa zemlja na svijetu, čime je zatvoreno jedno poglavlje u regiji koja se dugo borila za odcjepljenje od svog sjevernog susjeda.

No iako je platio visoku cijenu za neovisnost (ne zaboravimo da se u Sudanu vodio najdulji i najkrvaviji građanski rat), samo proglašenje državnosti ipak nije tako jednostavno kao što je to, primjerice, podizanje zastave.

Da je tako, vjerojatno bi postojalo daleko više od 190 nacija ucrtanih na atlasu svijeta, što bi unijelo mnogo kaosa i konfuzije jer bi mnogo separatističkih pokreta odlučilo preuzeti stvar u svoje ruke.

Dakle, što je sve potrebno jednom teritoriju da postigne državnost – i je li Južni Sudan kvalificiran, pita se CNN.

Međunarodno priznanje

Svaka grupa ili pojedinac može proglasiti vlastite nacije, ali bez priznanja drugih država, to uzaludan potez. Čak i uz međunarodni pristanak može biti problema, kaže Louise Arimatsu, stručnjak za međunarodno pravo na londonskom Chatham Houseu, navodeći primjer Kosova. Dužnosnici Južnog Sudana kažu da je na putu i priznanje UN-a, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih ključnih tijela.

Vlada

Nema zemlje koja može učinkovito funkcionirati bez vlade. Južni Sudan ima prednost jer nasljeđuje osnovni subjekt koji vlada Južnim Sudanom, uključujući i vodstvo pod palicom predsjednika Salve Kiira Mayardita. Izbore su obećali, ali datum se još ne zna.

Granice

Zemlje trebaju granice, a u slučaju Južnog Sudana testira se načelo međunarodnog prava poznato kao uni possidetis. Prema ovom pravilu sve nove države su stvorene uz postojeće granice. Međutim, Južni Sudan se treba izboriti za nove granice sa svojim sjevernim susjedom koje su i dalje žestoko osporavane zbog pristupa resursima nafte.

Državljanstvo

Svi narodi moraju utvrditi kriterije za dobivanje državljanstva. Za Južni Sudan bi to moglo biti jedno od glavnih pitanja koja tek treba riješiti, kaže Arimatsu. Naime, mnogi južnjaci žive u sjevernom Sudanu, a sjevernjaci u Južnom Sudanu. Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice izrazio je bojazan da će 'znatan broj' ostati bez državljanstva. 'Ovo je veliki problem koji treba naglasiti', kaže Arimatsu. Jug kaže kako će priznati dvojno državljanstvo te je pozvao sjever da uzvrati istom mjerom.

Ustav

Ustav nipošto nije obvezan, ali gotovo sve zemlje smatraju ga korisnim načinom za formaliziranje pravila vlasti. Južni Sudan još se dogovara oko konačne verzije. Paulos Tesfagiorgis, ustavni savjetnik s Međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć, kaže da Južni Sudan ima privremeni ustav i da tek treba izraditi dokument koji bi ujedinio njegove ljude.

'To je izuzetno važno, to je dokument koji će uokviriti politiku, gospodarstvo i ostale javne politike', rekao je Tesfagiorgis.

Ime

Nije to tako jednostavno kao što zvuči. Prije neovisnosti teritorij koji čini ovu novu zemlju spominje se kao Južni Sudan. Naime, bilo je predloženo više od deset imena za novu zemlju, a novo ime Republike Južni Sudan može biti samo privremeno.

'Ako narod Južnog Sudana u budućnosti bude želio novo ime, imat će priliku izjasniti se o tome', rekao je New York Times jedan od ministara ove najmlađe afričke države. Neka od predloženih imena bila su Azania, Republika Nili i Kush Republika i Juwama.

Zastava

Premda nije uvjet, Južni Sudan već je dizajnirao svoju zastavicu: crna, crvena i zelena trobojnica povezana s bijelim prugama sa žutom zvijezdom na plavom trokutu.

Valuta

Nemaju sve nove zemlje vlastitu valutu. Primjera radi, Istočni Timor opredijelio se za američki dolar. No Južni Sudan opredijeli se za svoju valutu – funtu Južnog Sudana. Međutim, postoji strah da će potkopati stabilnost sudanske funte svog sjevernog susjeda. Čak i prije neovisnosti Južnog Sudana bilo je strahovanja da će funta na sjeveru devalvirati kad sjever izgubi svoje naftne resurse. To bi moglo stvoriti paniku.

Himna

Himna se može činiti trivijalnom stvari, ali zemlja mora imati napjev koji je uzbudljiv. Južni Sudan održao je natjecanje za odabir himne. Između 42 natjecatelja, pobijedila je ona čiji stihovi veličaju 'mučenike čija je krv u nacionalnim temeljima'.

Južni Sudan