LIJEK ILI DOPING

Što je točno meldonij na kojem je pala Šarapova?

08.03.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Reakcije sportskog svijeta na vijest da je ruska legenda tenisa Marija Šarapova pala na dopinškoj kontroli kreću se između dviju krajnosti – od čuđenja i pretpostavki da je greška tek slučajan previd, do ogorčenja načinom na koji danas funkcioniraju neki bogati profesionalni sportaši i njihovi dobro plaćeni timovi

Martina Navratilova, koja je 18 puta osvajala grand slam turnire, na Twitteru je napisala: 'Šarapova je objavila da je pala na dopinškoj kontroli. Nadam se da će se to razjasniti jer mi se čini da je problem u slučajnoj pogrešci'.

Britanski tenisač Alexander Ward napisao je na istoj mreži: 'Cijeli teniski svijet sada gugla meldonium.'

No bivša američka tenisačica Jennifer Capriati nije našla razloga da najbogatijoj tenisačici svijeta ide niz dlaku: 'Strašno sam ljuta i razočarana. Ja sam morala odustati od svoje karijere no nikada se nisam odlučila varati ni zbog čega. Morala sam baciti ručnik i patiti. Nisam imala dobro plaćen tim doktora koji će mi pronalaziti načine da zaobilazim sustav i čekam da znanost uhvati priključak...', poručila je Capriati.

Što je meldonij, odnosno mildronat kako se u ljekarnama zove lijek koji zbog Šarapove danas gugla sav sportski svijet, uključujući i sve ljubitelje tenisa? Zašto ga je ruska tenisačica uzimala i zašto je zabranjen tek 2015?

1) Prema informacijama koje se mogu naći na našim i stranim medicinskim stranicama meldonij je vrlo sličan gama-butirobetainu koji se prirodno nalazi u svakoj stanici ljudskog tijela. U uvjetima opterećenja vraća ravnotežu između isporuke i potrebe stanice za kisikom, eliminira nakupljanje toksičnih produkata metabolizma u stanicama i štiti ih od oštećenja. Pomaže tijelu da izdrži stres i brzo povrati rezerve energije. Zbog tih svojstava koristi se za liječenje raznih poremećaja kardiovaskularnog sustava, dotoka krvi u mozak te za poboljšanje fizičke i mentalne učinkovitosti. Također se koristi za liječenje ishemije, slabog dotoka krvi u razne dijelove tijela. Smanjuje rizik zatajenja srca i učestalosti napada angine, a pojačava kontraktilnost miokarda. Budući da pospješuje cirkulaciju krvi, povećava sposobnosti sportaša.

2) Proizvodi ga kompanija Grindeks u Latviji, jedan je od najvažnijih izvoznih proizvoda te baltičke zemlje. Legalan je u Latviji, ali i u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji, Azerbajdžanu, Armeniji i nekim drugim zemljama. Međutim nema odobrenje američke agencije za hranu i lijekove FDA za upotrebu u SAD-u. Kod nas se uglavnom reklamira i prodaje preko interneta.

3) Svjetska antidopinška agencija WADA otkrila je 'dokaze da neki sportaši koriste lijek kako bi povećali svoje performanse'.

4) Odluka da se stavi na popis zabranjenih tvari donesena je 16. rujna 2015., a na snagu je stupila 1. siječnja 2016.

5) Prema pravilniku WADA-e svrstan je u klasu S4 tvari koje utječu na hormone i metaboličke modulatore.

6) Ruska antidopinška agencija u rujnu 2015. razaslala je dopis sportašima kojim ih je obavijestila o novoj zabrani.

7) Šarapova tvrdi da je lijek krenula uzimati još prije 10 godina nakon što se počela redovno razbolijevati. Utvrđen joj je manjak magnezija, a u obitelji ima povijest dijabetesa.

8) Njezina kolegica, olimpijska pobjednica u klizanju Ekaterina Bobrova priznala je u ponedjeljak da je pozitivna na lijek.

9) Šarapova priznaje da je pogriješila no tvrdi da je njezin grijeh u tome što nije podrobno pregledala novu listu zabranjenih sredstava.