STOJIM VAM NA RASPOLAGANJU

Što je ministar Miljenić pisao povjerenici Reding?

28.08.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u pismu potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding upozorio na općenite nedostatke u primjeni Europskog uhidbenog naloga i iznio stajalište hrvatske Vlade o rješavanju nastalih problema. Također, zahvalio joj je na pismu koje je uputila srpnju i konzultativnom sastanku stručnjaka održanom neposredno prije toga.

'U pogledu zamjerki koje ste stavili na implementaciju Europskog uhidbenog naloga u Republici Hrvatskoj, odnosno na određivanje vremenskog ograničenja razdoblja primjene tog instituta, ukazao bih na određene činjenice za koje vjerujemo da upozoravaju na općenite nedostatke u primjeni Europskog uhidbenog naloga te iznijeti stav hrvatske Vlade o rješavanju nastalih problema', navodi hrvatski ministar u pismu Viviane Reding koje je upućeno 26. kolovoza, a danas objavljeno na web stranicama Ministarstva pravoduđa.

U pismu se navodi kako je odredbom članka 32. Okvirne odluke od 13. lipnja 2002., omogućeno državama članicama da mogu izraziti rezervu u pogledu vremenskog ograničenja za primjenu Europskog uhidbenog naloga, što su neke države i iskoristile. 'Praktična posljedica navedene odredbe Okvirne odluke i stavljenih rezervi jest da pojedine članice, u istim pravnim situacijama i za ista kaznena djela počinjena u isto vrijeme, ne moraju drugim članicama izručivati svoje državljane. Istodobno, druge države članice koje nisu stavile tu rezervu moraju izručivati svoje državljane, između ostalim i državama koje ne izručuju.

Ovakvo rješenje dovodi do nejednakosti među državama članicama što je u suprotnosti s člankom 4. stavkom 2. Ugovora o Europskoj uniji. Budući da se Europski uhidbeni nalog ne provodi jednako na teritoriju Europske unije, građani država članica se u istim pravnim situacijama tretiraju na različiti način što u konačnici dovodi do pravne nesigurnosti i nije u skladu s načelom pravednosti', stoji u pismu Orsata Miljenića potpredsjednici Europske komisije.

Hrvatski ministar u pismu naglašava da je Republika Hrvatska uvijek inzistirala i inzistirat će da hrvatski građani budu u potpunosti ravnopravni s drugim građanima Europske unije pa i kad je u pitanju provedba Europskog uhidbenog naloga.  'Stoga, uzimajući u obzir gore navedeno, hrvatska Vlada će poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa državama članicama EU, u pogledu vremenskog ograničenja primjene Europskog uhidbenog naloga, uskladio s pravnom stečevinom kako je prihvaćena tijekom pregovora.

Istodobno, Vlada Republike Hrvatske koristi ovu priliku predložiti Europskoj komisiji pokretanje inicijative za jednaku primjenu Europskog uhidbenog naloga u svim državama članicama, a zbog uspostave jednakosti među građanima Europske unije i jačanja pravne sigurnosti. U tom smislu spremni smo Vam pružiti svaku podršku. Ukoliko smatrate potrebnim bilo kakva dodatna objašnjenja naših stavova, stojim Vam na raspolaganju', navodi se u pismo u ministra europskoj povjerenici.