haški sud

Što je ICC, sud koji je izdao naloge za uhićenjem Netanyahua i čelnika Hamasa?

20.05.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Nakon što je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC) zatražio odobrenje za uhidbene naloge protiv čelnika Izraela i Hamasa, postavilo se pitanje kakav je to uopće sud i koliko daleko seže njegova nadležnost

Međunarodni kazneni sud, koji traži naloge za uhićenje visokih čelnika Izraela i Hamasa na temelju optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi, pokreće slučajeve protiv pojedinaca za ratne zločine ili zločine protiv čovječanstva, prenosi CNN.

Dva različita postupka

Objava ICC-a u ponedjeljak odvojena je od slučaja koji trenutačno vodi Međunarodni sud pravde (ICJ) i to nakon što su iz Južnoafričke Republike stigle optužbe da je Izrael počinio genocid u Gazi u napadima, koji su uslijedili nakon krvoprolića koje je predvodio Hamas 7. listopada .

ICJ saslušava slučajeve koje su pokrenule države optužujući druge za kršenje svojih ugovornih obveza prema Ujedinjenim narodima.

  • +3
Međunarodni kazneni sud Izvor: EPA / Autor: MARTIJN BEEKMAN

Nadležnost ICC-a

Međunarodni kazneni sud smješten je u nizozemskom Haagu, i osnovan je 2002. i to potpisivanjem ugovora pod nazivom Rimski statut. ICC djeluje neovisno. Većina zemalja, njih 124, su potpisnice i obveznice sporazuma, ali među njima nisu, između ostalog, Izrael, SAD i Rusija. 

U praksi to znači ako sud odobri zahtjev tužitelja ICC-a, Karima Khana, i izda naloge za uhićenje čelnika Hamasa i Izraela, svaka država koja je članica morala bi ih uhititi i izručiti Haagu.

Prema pravilima suda, sve potpisnice Rimskog statuta imaju obvezu u potpunosti surađivati s njegovim odlukama. To bi Netanyahuu i Gallantu izuzetno otežalo međunarodno putovanje, uključujući mnoge zemlje koje su među najbližim saveznicima Izraela, poput Njemačke i Velike Britanije.