KRV, ZNOJ I SUZE

Što je ekonomska desnica i tko je zastupa na izborima?

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 29.10.2015 06:45
  • Objavljeno 29.10.2015 u 06:45
Marijana Puljak, Božo Petrov i Radimir Čačić

Marijana Puljak, Božo Petrov i Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Goran Stanzl/Marko Lukunic

Analizirajući stavove vodećih stranaka i koalicija o ključnim gospodarskim pitanjima ekonomska analitičarka Sandra Švaljek zaključila je da 'zdravu ekonomiku koja se temelji na liberalnim principima u aktualnoj kampanji promoviraju jedino stranke Pametno, Most i koalicija Uspješna Hrvatska'. To je prvi put da ozbiljnije političke struje (prognozira im se ulazak u Sabor) svojim programima odudaraju od populističkih koje smo dosad navikli slušati pa stoga tportal analizira što je to 'ekonomska desnica'

'Zdrava ekonomika' koju zagovaraju te stranke, prema Švaljek, ne proizlazi nužno iz neke ekonomske teorije ili škole već se u bezbrojnim pokušajima empirijski potvrdila kao skup ekonomskih politika i mjera koje rezultiraju najpoželjnijim ekonomskim ishodima u smislu gospodarskog rasta, zaposlenosti, stabilnosti cijena ili neke druge ciljne veličine.

Koje su to ideje i stavovi po kojima se ove tri političke snage razlikuju od ostatka političke scene?

U usporedbi s ostalim političkim opcijama, ove tri najviše zagovaraju djelovanje tržišta, a najmanje su sklone državnom intervencionizmu.

Također, sve tri opcije nedvosmisleno se zalažu za politiku štednje i bolnih rezova začinjenu neugodnim reformama, jer smatraju da su proračunski deficit i visok javni dug glavna ograničenja ubrzanju gospodarskog rasta.

Pametno nudi 18 dubinskih reforma kojima se reže proračun

Najjasnija je u svojim liberalnim stavovima stranka Pametno koju predvodi splitska gradska vijećnica Marijana Puljak. Program stranke, koji su odreda pohvalili ekonomisti liberalne provenijencije, previđa 18 dubinskih reforma uz naglasak na fiskalnu odgovornost i jasnu usmjerenost na smanjenje rashodovne strane proračuna. U stranci Pametno smatraju da radikalna fiskalna konsolidacija i svođenje deficita na nulu može dovesti do smanjenja rizika i kamatnih stopa što je bolje od bilo kojeg drugog oblika državne intervencije.

Liberalima se sviđa i njihov pristup monetarnoj politici. Za razliku od većine ostalih stranaka, u stranci Pametno podržavaju dosadašnju politiku HNB-a i protive se alternativnim prijedlozima koji zagovaraju devalvaciju kune i korištenje primarne emisije za intervencije na financijskom tržištu. Također, zalažu se za jednostavniji porezni sustav, manji broj poreznih stopa i sustav koji će biti predvidljiv i pravno stabilan.

Most: Prepolovio bi svugdje broj dužnosnika

Sličan pristup smanjenju proračunskog deficita i konsolidaciji javnog duga ima i Most nezavisnih lista (Most) na čelu s metkovićkim gradonačelnikom Božom Petrovom koji se zalaže za prepolovljavanje broja državnih dužnosnika na nacionalnoj kroz smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru i reduciranje broja ministarstava. Također, predviđa i značajno reduciranje lokalnih dužnosnika kroz teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne uprave i samouprave.

Za razliku od stranke Pametno, nemaju jednoznačan stav prema monetarnoj politici. Premda se načelno zalažu za neovisnost HNB-a, skloni su idejama o 'povratku monetarne suverenosti'.

Čačić i Josipović: Tržišna Hrvatska grca

Koalicija Naprijed Hrvatska – Progresivni savez koju predvode Ivo Josipović i Radimir Čačić zagovara korjenite reforme javne uprave, pravosuđa i teritorijalnog ustroja, ali je sklona i državnoj intervenciji osobito u sferi investicija. Proliberalne ekonomske ideje koalicije odražava njihov stav da 'tržišna Hrvatska grca pod teretom proračunske Hrvatske'. Stoga se zalažu za ozbiljne rezove u državnoj potrošnji. Između ostaloga, njihova reforma javne uprave, uz povećanje efikasnosti, podrazumijeva i smanjenje broja zaposlenih za tri do četiri posto, uz uvođenje rigoroznih kriterija vrednovanja rada.

Radikalne rezove napravili bi u lokalnoj upravi i samoupravi tako što bi ukinuli županije i smanjili broj profesionalno vođenih jedinica lokalne samouprave za pet puta.

U poreznoj sferi pak zagovaraju prijenos poreznog opterećenja s rada na kapital što ukazuje na sklonost i nekim lijevim idejama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!