PRAVA I OBAVEZE

Što čeka 'otpisane' EU parlamentarce

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 28.05.2014 09:18
  • Objavljeno 28.05.2014 u 09:18
Sandra Petrović Jakovina

Sandra Petrović Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izbori za Europski parlament su prošli - vrijeme je za svođenje računa. Zastupnici koji nisu ponovno izabrani moraju razdužiti urede i napraviti prostora novima

Kako su nam rekli europarlamentarci u odlasku Sandra Petrović Jakovina (SDP) i Nikola Vuljanić (HL) urede u Strasbourgu su već razdužili, a ubrzo će i ostale u Bruxellesu i Zagrebu. Uredi u Strasbourgu su ispražnjeni ranije, jer moraju biti spremni za primanje novih zastupnika na konstituirajućoj sjednici Europskog parlamenta početkom srpnja. Iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta kažu nam da eurozastupnici koji nisu ponovno izabrani mogu koristiti svoje urede u Europskom parlamentu u Bruxellesu do 27. lipnja 2014. godine. Mandat im traje do 1. srpnja 2014. godine.

'Nakon što im prestane mandat, za srpanj će dobiti punu naknadu u iznosu od 4.299 eura, a sljedeća tri mjeseca pola naknade za plaćanje troškova ureda', objasnili su nam iz Europskog parlamenta. Također imaju pravo na otpremninu od osam tisuća eura po godini mandata. Sandra Petrović Jakovina kaže da će ured u Zagrebu raditi do 1. srpnja do kada je prostor i zakupljen. 'Asistentice će pozavršavati poslove i projekte koje imaju. Ugovori traju do 1. srpnja i tada završavaju s radom', kazala je eurozastupnica u odlasku.

Vuljanić kaže da će morati otputovati u Bruxelles kako bi vratio laptop i ključeve i odjavio se s njihova zdravstvenog. Ured u Zagrebu je platio do 1. srpnja. 'Najviše mi je žao zbog asistenata koji su stvarno vrijedni i sposobni', kazao je Vuljanić i dodao da se nada da će im barem ova godina dana iskustva poslužiti u daljnjem radu.
Iz Europskog parlamenta odlaze i svatko sa svojim dojmovima.

'Meni je ovo bilo doista najturbulentnija godina u životu. Kada sam postala zastupnica u Europskom parlamentu, već sam bila trudna. Nakon što sam rodila u rujnu, brzo sam se vratila na posao već za tri, četiri tjedana. Bila sam zapravo odsutna samo jednu sjednicu u Strasbourgu', kazala nam je Petrović Jakovina.

Prema tom se, kaže, nije ni mnogo osjetilo da je nije bilo. S obzirom na okolnosti ukupno je zadovoljna svojom aktivnošću kao zastupnice i ocjenama na stranici Votewatch.eu gdje se mogu pratiti aktivnosti svih zastupnika. 'Korektno sam obavljala posao, trudila sam se maksimalno približiti građanima EU, a posebno su mi u fokusu bili mladi', kazala je eurozastupnica u odlasku. Istaknula je rad na Planu implementacije garancija za mlade i Inicijative za zapošljavanje. 'Iz ta dva fonda nam dolazi ove godine 60 milijuna eura za smanjivanje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj', naglasila je.

Politička karijera nakon povratka u Hrvatsku pada u drugi plan. 'Nemam se gdje vratiti. U Sabor se stjecajem okolnosti vratila Nada Čavlović Smiljanec čija sam bila zamjenica', kazala je. Zbog svega imat će više vremena za obitelj, a potom i posao izvan politike. Vuljanića je u Europskom parlamentu oduševila ta vrsta bavljenja politikom u kojoj nema većine i silom brojki se ne donose odluke.

'O svakoj temi o kojoj se odlučuje treba se razgovarati s drugim političkim opcijama. Kompromis je čarobna riječ u Bruxellesu, a to je upravo ono čega nema u Hrvatskoj. Možeš ne znam koliko pametan amandman predložiti, ali u Saboru će biti odbijen ako ne pripadaš vladajućoj većini. Pojedinac u EP-u ima mogućnost utjecaja na stvari bez obzira iz koliko male zemlje dolazi. Ako predloži nešto pametno, ljudi to prihvate', zaključuje Vuljanić. Nakon odlaska iz Europskog parlamenta, Vuljanića, po njegovu vlastitom priznanju, kao i ostale stranačke kolege čeka mnogo posla u povezivanju redova Hrvatskih laburista koji su doživjeli težak izborni poraz.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!