ŠTERN ANALIZIRA

Što će biti s Inom nakon presude Sanaderu

14.06.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Bivši predsjednik NO Ine Davor Štern, nakon pravomoćne presude Ivi Sanaderu za slučajeve Hypo i Ina MOL, osvrnuo se na mogući daljnji razvoj situacije oko domaće naftne kompanije

'Mogu vam reći sa stanovišta nekoga sa strane, jer prvenstveno je to pravno pitanje. Ni pravnici međusobno nisu suglasni o tome kakve su implikacije pravomoćnosti presude i hoće li to dovesti do toga da se automatski ponište sadašnji sporni dioničarski ugovori iz 2007. o upravljanju i plinskom biznisu', kazao je Štern za Media servis.

'Ako ne, u tom i svakom slučaju pregovarači u svjetlu novih okolnosti trebaju ponovo sjesti za stol', mišljenja je Štern. 'I pokušati ponovo dogovoriti zajednički nastavak rada. Jedino onaj nespretni pokušaj promjene modela upravljanja, do kojeg je skoro došlo, ali srećom nije primijenjen prije, nadam se da do takvih pokušaja više neće dolaziti', napominje.


Podsjetimo, nedavna analiza inozemnih i domaćih konzultanata AT Kearney te Oil & Gas Consultinga navela je da je krajem svibnja NO Ine predložio novi, za državu potencijalno štetni model upravljanja kompanijom, suprotnih pozicijama Vlade u pregovorima s MOL-om.

Štern smatra da bi za budućnost Ine najbolji bio dogovor dvaju velikih dioničara, Republike Hrvatske i MOL-a. 'Onaj ugovor nije ništa poboljšao sadašnje stanje. Čudno je to da je došao kao prijedlog NO koji za to uopće nije nadležan. I tajming je isto tako bio jako čudan, na koji način je došao baš u to vrijeme. Vjerojatno je očekivana ova pravomoćnost. Mislim da bi stvarno trebali konačno sjesti i pokušati naći jedan stalni model kojim bi se Ina mogla održati kao vertikalno integrirana naftna kompanija, a da MOL istovremeno kao veliki dioničar u tome ima svoju korist', Šternova je vizija rješavanja odnosa u Ini.