nada murganić:

'Što bi trebala reći da ću dati ostavku? Ja jesam emotivna, a najviše što sam mogla dati je suosjećanje'

10.04.2019 u 19:36

Bionic
Reading

Ministrica socijalne skrbi Nada Murganić komentirala je tragični slučaj s Paga gdje je otac bacio djecu s balkona, kao i protokol postupanja institucija u slučajevima nasilja

'Ja ću podsjetiti na cijeli taj tragičan događaj, odmah po saznanju da se dogodio zločin prema vlastitoj malodobnoj djeci smo svi bili zgranuti. Osim tog stravičnog slučaja imali smo sažalijevanje i sućut prema malenoj djeci. Otišla sam odmah tamo, uputila dva inspekcijska nadzora. Agažirali smo Komoru socijalnih radnika, a ministarstvo je uputilo i svoj upravni nadzor. Prema upravnom nadzoru su uočene pogreške u organizaciji rada i odgovornost ravnateljice. Imenovana je nova v.d. ravnateljice koja će izvršiti uvid u odgovornost zaposlenih koji su bili vezani za nadzor te obitelji. U rad komore se ne miješam, oni će izvijestiti.Ovo je težak resor, jesam emotivna. U mom stažu u socijalnoj skrbi, možda ću zvučati prepotentno, najviše što sam mogla dati strankama je suosjećanje, iz toga su proizašli dobri zaključci i na kraju pomoć', kazala je Murganić za N1.

Kaže da je svojim odnosom i zahtijevanjem odgovornosti prema CZZS Zadar, prema zaposlenima i ravnateljici pokazala da Centar ima odgovornost i nadležnost.

'Isto tako smo slali poruku, ne samo ja, nego sa svih strana, da je u ovakvim obiteljskim teškim situacijama potrebna međuresorna suradnja. Ističemo, da od najranije predškolske dobi, zaposlenici, učitelji, nastavnici u školama, pedijatar je također trebao reagirati. Ja sam inzistirala da pokazujemo kako radimo odgovorno i imamo propuste, to bi bilo dobro i za druge sustave', istaknula je.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na pitanje kako će osigurati da se protokol dosljedno provodi, kazala je: 'Protokol je akcijski plan. Obaveza svih stručnih radnika zaposlenih u institucijama koje se spominju u protokolu je precizirana svim propisima. Svi u sustavu imamo obavezu prijaviti nasilje... Ono što je najvažnije - jedan dobro educiran, odgovoran, stručni rad, profesionalna odgovornost, odgovornost svakog zaposlenog i naša građanska dužnost.'

Na pitanje je li joj funkcija breme, odgovorila je:  'Što bi trebala reći da ću dati ostavku? Ovo je težak resor, jesam emotivna. U mom stažu u socijalnoj skrbi, možda ću zvučati prepotentno, najviše što sam mogla dati strankama je suosjećanje, iz toga su proizašli dobri zaključci i na kraju pomoć'.