GLAVNI GRAD NA TRUSNOM PODRUČJU

Što ako Zagreb pogodi veliki potres?

09.09.2010 u 15:08

Bionic
Reading

S obzirom na smještaj glavnog grada koji se nalazi na trusnom području, jak razoran potres nije znanstvena fantastika već realnost, odgovor na ovo pitanje iz naslova morali bi znati svi stanovnici Zagreba. Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama, intenzivno radi na pripremama za moguću katastrofu

Kalinić je na konferenciji za novinare u četvrtak najavio specijalističku konferenciju na temu Zaštita i spašavanje u slučaju potresa na kojoj će biti više od 150 sudionika iz zemlje i inozemstva. Što bi Zagreb trebao napraviti po pitanju prevencije, ali i u slučaju većeg potresa, na konferenciji će, uz hrvatske stručnjake, pojasniti i Amir Golan iz Izraelskog nacionalnog spasilačkog tima, Werner Meisiger iz austrijskog Crvenog križa koji je pomagao na Haitiju te gradonačelnici talijanske L'Aquile i američkog Bostona, koji će na konferenciji sudjelovati putem video linka.

No Kalinić je dao naputke kojih bi se svaka obitelj odmah mogla pridržavati. Bitno je na jednom mjestu u kući ili stanu imati paketić flaširane vode i kućni pribor za prvu pomoć. Na jednom mjestu trebali bi biti i svi važniji osobni dokumenti u slučaju evakuacije. Članovi obitelji također bi morali dogovoriti gdje će se sastati, jer ako dođe do jakog potresa, mobilne i telefonske mreže najvjerojatnije neće raditi, pojasnio je Kalinić.

A da se na razini grada što bolje pripreme za veliko razaranje, Ured za upravljanje hitnim situacijama potpisao je ugovor s osam privatnih zaštitarskih tvrtki. Njihovi djelatnici će u slučaju potresa i dalje obavljati svoj posao da bi se spriječili pljačka i kaos, pojašnjava Kalinić. Pregovori se trenutačno vode i s Ministarstvom obrane. Naime, vojska bi u slučaju rušenja mostova preko Save trebala postaviti pontone. Ured pregovara i s većim trgovačkim centrima da bi u slučaju katastrofe mogli distribuirati hranu tamo gdje je najpotrebnije i omogućiti smještaj evakuiranima građanima u svojim prostorima. Kalinić pregovara i s građevinskim tvrtkama; kada se potpiše ugovor, svaka će tvrtka dobiti svoju trasu raščišćavanja razorenog Zagreba.

Zagrepčani će uskoro u poštanskim sandučićima naći letak u kojem će biti pojašnjeno postupanje u slučaju potresa i popis 41 lokacije za evakuaciju.

Iako je situacija u Zagrebu bolja nego u ostatku Hrvatske, problemi i dalje postoje. Trenutačno je na raspolaganju 20 pasa tragača, trebalo bi ih biti po tri za svaku od 17 gradskih četvrti, pojasnio je Kalinić. Također se intenzivno provode tečajevi ronjenja i spašavanja iz ruševina za vatrogasce. No koliko je Zagreb stvarno spreman za veći potres, ocijenit će svjetski stručnjaci na konferenciji 15. rujna u Staroj gradskoj vijećnici.