'dezerterstvo košta'

Što ako se ne odazovete u vojnu pričuvu? Slijede kazne

25.10.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo obrane u utorak objavilo da započinje s razvrstavanjem 18.000 pričuvnika za popunjavanje šest pričuvnih pješačkih pukovnija Oružanih snaga, mnogi od 'sretnika' kojima će biti uručeni vojni pozivi zasigurno će se poslužiti prigovorom savjesti kako ne bi sudjelovali u vježbama. Oni pak koji na vrijeme ne upute prigovor savjesti mogli bi biti novčano kažnjeni

Kako navodi MORH, pozivi za razvrstavanje pričuvnika za popunjavanje šest pričuvnih pješačkih pukovnija Oružanih snaga poslani su na 18.000 adresa kako bi se odabralo oko 9000 razvrstanih pričuvnika. No oko 6000 pričuvnika nije se odazvalo pozivu.

Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale, pojašnjava kako mnogi od onih koji se nisu odazvali nisu primili pozive jer ih nema na prijavljenim adresama, dok je dio pozvanih u inozemstvu. Stoga je Piličić najavio kako će Ministarstvo ponovno poslati pozive za popunu pričuve, ali iz ažurirane baze podataka.

Prema Pravilniku, dodatno je pojasnio pomoćnik ministra, razvrstani pričuvnik svoje neodazivanje mora opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcioniran. Predviđene su prekršajne kazne od 1000 do 5000 kuna.

Ipak, dodaju u MORH-u, prekršajno kažnjavanje je zadnja opcija te najavljuju kako zasad neće poduzimati nikakve mjere dok se ne utvrdi razlog neodazivanja na poziv.

Piličić je istaknuo kako će se postupak na Prekršajnom sudu pokrenuti tek kad se Ministarstvo uvjeri da se pozvani pričuvnik ne želi odazvati na opetovani poziv.

  • +14
Prisegnuo 19. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Prema podacima MORH-a, zasad su tek 52 pričuvnika uložila prigovor savjesti kojim se odgađa vojno osposobljavanje ili vježba. Do odgode može doći zbog obiteljskih razloga, u slučaju bolesti, ako se iz jednog kućanstva istodobno pozivaju dva ili više člana, zbog polaganja ispita, zbog smrti, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka.

  • +3
Vojna vježba na poligonu Eugen Kvaternik Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Prigovor savjesti moguć je i zbog vjerskih ili moralnih uvjerenja, a u tom slučaju može se odobriti civilna služba.