PRIGOVOR SAVJESTI

Zovu vas u vojnu pričuvu, a ne biste išli? Evo što trebate

24.10.2017 u 18:11

Bionic
Reading

Nakon što je Ministarstvo obrane u utorak objavilo kako započinje razvrstavanje 18.000 pričuvnika za popunjavanje šest pričuvnih pješačkih pukovnija Oružanih snaga, mnogi od 'sretnika' kojima će biti uručeni vojni pozivi zasigurno će se poslužiti prigovorom savjesti kako ne bi sudjelovali u vježbama. Istražili smo kako se ulaže prigovor savjesti i koji hrvatski zakoni jamče to pravo

Je li moguće uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu i vojnu vježbu?

Prigovor je moguće uložiti na vojni rok, ali i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenje u vojnim evidencijama.

Koji zakoni RH jamče pravo na prigovor savjesti?

Pravo na prigovor savjesti jamče Ustav RH, čl. 47, Zakon o civilnoj službi, čl. 6, i Zakon o obrani, čl. 24.

Kad se može uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu i dodjelu ratnog rasporeda te poziva na vojnu vježbu?

Prigovor savjesti može se uložiti u bilo kojem trenutku, bilo prije odašiljanja poziva, bilo nakon njegovog primitka, pa čak i za vrijeme vojne vježbe.    

Kako i gdje se ulaže prigovor savjesti?

Prigovor savjesti ulaže se ispunjavanjem Zahtjeva za prigovor savjesti koji se predaje matičnom uredu za obranu. Centar za mirovne studije preporučuje izradu kopije zahtjeva i ovjeravanje kopije u uredu za obranu kako biste imali dokaz o predaji zahtjeva.  

Može li se prigovor savjesti poslati poštom?

Centar za mirovne studije preporučuje predavanje prigovora osobno, a ukoliko je to nemoguće, prigovor se može poslati i poštom, preporučeno i s povratnicom, kako bi se osigurao dokaz o poslanom prigovoru.

Je li potrebno obrazloženje protiv sudjelovanja u radu oružanih snaga?

Obrazloženje nije potrebno. Dovoljno je navesti da se prigovor ulaže iz moralnih i/ili vjerskih razloga.

  • +14
Prisegnuo 19. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Tko odlučuje o zahtjevu za prigovor savjesti?

U praksi bi o zahtjevu trebalo odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, no kako ono još uvijek nije osnovano, to ministarstvo neosnivanjem krši Zakon o civilnoj službi.

Može li MORH pozvati na vojnu vježbu unatoč upućenom prigovoru?

MORH tada ne može pozvati na vojnu vježbu jer bi time prekršio Ustav RH i Zakon o obrani.

Postoji li slučajevi da je netko pozvan na vježbu unatoč upućenom prigovoru?

Centar za mirovne studije dosad nije zaprimio nijedan takav slučaj. Ukoliko se to i dogodi, savjetuju žurno javljanje njima, dodajući kako ne postoje stegovne mjere za osobe koje ulože prigovor savjesti.   

Vodi li MORH i nadalje evidenciju o osobama koje su uputile prigovor savjesti?

Sukladno Zakonu o civilnoj službi, osobe koje su uputile prigovor savjesti uvrštava se u evidenciju tzv. civilnih pričuvnika koju vodi ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite. Osoba koja je uputila prigovor postaje obveznik civilne zaštite, koju vodi Državni ured za zaštitu i spašavanje, te je obavezna odazivati se na vježbe civilne zaštite koje se, pokazala je praksa, ne održavaju.