UJUTRO DO -11

Stižu orkanska bura i do pola metra snijega!

23.01.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon neobično dugog i rekordno toplog vremena od sutra u Hrvatsku stiže prava zima s minusima, orkanskom burom i dosta snijega, najavljuju prognostičari

U petak će u cijeloj Hrvatskoj biti oblačno s oborinama. U gorju će od jutra padati snijeg, u zapadnim kontinentalnim predjelima susnježica, a u Slavoniji susnježica i kiša. Puhat će hladan sjeveroistočnjak koji će snižavati temperaturu zraka tijekom dana pa će u zapadnim nizinama susnježica prelaziti u snijeg, a u Slavoniji kiša u susnježicu. Očekuje se nastanak snježnog pokrivača od 10 do 30, a u gorju i do 50 cm. Vjetar će jačati, u gorju na jak i olujni, pa su mogući i mećava i snježni zapusi. Na Jadranu će padati kiša, mjestimice i obilnija, a ponegdje će biti i grmljavine, osobito na jugu Jadrana. Na sjevernom dijelu zapuhat će bura koja će u drugom dijelu dana biti olujna s orkanskim udarima, a može donijeti i snijeg. Krajem dana na sjevernom dijelu kiša će uglavnom prestati. U srednjoj i južnoj Dalmaciji umjereno i jako jugo okretat će na jugozapadnjak, a navečer će oslabiti. U noći na subotu i tamo će zapuhati bura koja će u subotu ujutro biti jaka s olujnim udarima. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od -1 do 3°C, a na Jadranu od 5 na sjevernom do 12 °C na južnom. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od 1 do 6, no u zapadnim krajevima će već prijepodne početi padati. Na Jadranu će se kretati od 6 na sjevernom do 13 °C na južnom.

U subotu slijedi smirivanje vremena. Prijepodne će u unutrašnjosti biti oblačno i hladno s još malo snijega koji će polako prestajati. Na Jadranu će biti pretežno oblačno, u Dalmaciji ujutro s još malo kiše. Popodne slijedi postupno razvedravanje sa sjeverozapada. U unutrašnjosti će puhati umjeren, u gorju jak sjeverac, a na Jadranu jaka i olujna bura, na sjevernom dijelu s orkanskim udarima. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od -7 do -2, a na Jadranu od 2 na sjevernom do 9 °C na južnom. Najviša dnevna u unutrašnjosti će biti od -4 do 1, a na Jadranu od 3 na sjevernom do 10 °C na južnom. Zbog vedre noći sa subote na nedjelju temperatura zraka u unutrašnjosti će padati ispod -10 °C.

U nedjelju nakon malo oblačnijeg jutra posvuda slijedi djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će oslabiti, no na Jadranu će još uvijek biti umjerena, na jugu i jaka bura. Temperatura zraka ostat će bez veće promjene.

Početkom tjedna se očekuje dolazak nove ciklone koja će donijeti južinu i naoblačenje, u unutrašnjosti snijeg, a na Jadranu kišu te ponovno buru. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će biti od -7 do -2 te od 2 na sjevernom do 10 °C na južnom Jadranu. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti će biti od -3 do 1, a na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na jugu.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link.