AKADEMSKA 2023./2024.

Stižu nove iksice: S njima će se ulaziti u studentske domove, prostorije fakulteta...

17.07.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Sljedeće akademske godine, dakle već najesen, studenti će dobiti nove studentske iskaznice koje donose niz noviteta. Služit će kao kartice za ulaz u prostorije fakulteta, studentske domove, sportske objekte, NSK, ali i za javni prijevoz

Stare iksice odlaze u povijest. Nove studentske iskaznice koje stižu već ove jeseni će između ostalog imati i taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe. Iako će njihova prednja strana biti jednaka za studente svih visokih učilišta, pozadinu iskaznice svako će visoko učilište moći personalizirati prema vlastitim preferencijama, piše Večernji list.

Podaci će na novim beskontaktnim iskaznicama biti bolje zaštićeni zahvaljujući sigurnijoj kriptografiji. Istu iskaznicu studenti će moći koristiti i na studijima unutar EU-a.

Pored fizičke studentske iskaznice, najkasnije do kraja ove godine osigurat će se i svi preduvjeti za implementaciju mobilnog studentskog identiteta koji će studenti, kako su poručili iz Ministarstva obrazovanja, moći koristiti u sklopu digitalnog novčanika unutar besplatne aplikacije Certilia.

Studenti će tako digitalnu studentsku iskaznicu imati u svojim pametnim telefonima i njome će se moći puno jednostavnije prijaviti za državne subvencije, imati uvid u ocjene, evidenciju o nazočnosti na nastavi i koristiti sve usluge digitalnog društva.

Nova iskaznica će biti i nešto jeftinija jer su se dosad one izdavale ovisno o razini upisanog studija. Ukupno su studenti za petogodišnji studij dosad plaćali 13,27 eura za studentsku iskaznicu, dok će nova cijena iznositi 11,70 eura. Studentima postojeća studentska iskaznica vrijedi do trenutka prestanka njihovoga statusa studenta i ne moraju je mijenjati, ako ne žele.