POREZNA AKADEMIJA

Brojni studenti usavršavali praktična znanja o europskoj i domaćoj poreznoj problematici

12.07.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Sedmu godinu zaredom, studenti završnih godina s interesom za financije, strateško planiranje i teme vezane uz poreznu politiku imali su priliku steći nova znanja o porezima u sklopu Ljetne porezne akademije, koju već tradicionalno svakog ljeta organiziraju Ekonomski fakultet u Zagrebu i konzultantsko-revizorska tvrtka EY

Ovogodišnje izdanje Akademije je okupilo gotovo 40 studenata koji su učili o europskoj i domaćoj poreznoj problematici uz vodeće domaće i međunarodne stručnjake. Osim novog znanja, studenti su ostvarili 3,5 ECTS boda za izvannastavnu aktivnost, dok su najbolji među njima dobili i priliku za pripravništvo u EY-u. Ulaganje u dodatni razvoj studenata

Ljetna porezna akademija više je od kratkotrajnog seminara na fakultetu – predstavlja svojevrsnu polaznu točku karijere svim polaznicima. Sudjelovanjem u programu, prezentacijom svojih znanja i vještina studentima se pruža mogućnost pristupanja selekcijskom procesu u EY-u. Tako oni najuspješniji dobivaju priliku za pripravništvo, a potom i zaposlenje u vodećoj konzultantsko- revizorskoj kući na tržištu. Dosad je svoju karijeru upravo u EY-u započelo oko 15% polaznika Ljetne porezne akademije, bilo kroz stručnu praksu ili stalni posao.

'Naša je želja i nakana odabrati najbolje i najzainteresiranije studente koje ćemo, pod uvjetom da prođu selekcijski proces, zaposliti u EY-u. Ovaj format omogućuje nam izravan kontakt sa studentima i odličan je poligon za testiranje njihove razine motiviranosti, širine znanja i želje za stručnim usavršavanjem i nakon završenog fakulteta jer mi zapošljavamo najbolje. Kroz godine se iskristaliziralo da najbolji kadar zapošljavamo upravo iz grupe studenata koja pohađa Akademiju. Valja naglasiti da su to visokomotivirani studenti s Ekonomskog fakulteta, kao i studenti s Pravnog fakulteta. Komplementiranje znanja iz područja računovodstva s razumijevanjem strukture i izvora poreznog prava se pokazalo dobitnom kombinacijom koja čini razliku', rekla je Maša Šarić Lenardić, partnerica i voditeljica Odjela poreznog savjetovanja u EY-u Hrvatska.

Kroz 30 školskih sati tijekom pet dana Ljetne porezne akademije, studenti su se kroz konkretne case studyje dodatno obrazovali o temama iz područja poreza, a ove godine poseban je naglasak bio stavljen na praktična znanja s fokusom na EU i domaću poreznu problematiku.

Unaprjeđenje kompetencija i vještina studenata te njihovo povezivanje sa stručnjacima, što doprinosi razvoju profesionalne i akademske izvrsnosti u Hrvatskoj, krajnji su cilj pomno koncipiranog programa Ljetne porezne akademije.

'Kao i svake godine, naši predavači su iskusni kolege i priznati stručnjaci iz europskih zemalja, koji ulažu svoj trud i vrijeme kako bi studentima pojasnili i približili europske porezne i pravne paradigme te ih stavili u odnos s hrvatskim zakonodavstvom i praksom domaćih poreznih tijela. Hrvatska je deset godina punopravna članica Europske unije, međutim, još uvijek se dosta sramežljivo snalazi unutar granica EU porezne legislative iako je ona u svim temeljnim, ali i u brojnim partikularnim aspektima već odavno istumačena u presudama Suda Europske unije. Zbog toga je važno, i zbog toga EY nastavlja ulagati u ovaj program, čija je temeljna svrha kontekstualizirati hrvatsko zakonodavstvo unutar europskog zakonodavstva i europskih praksa. Naš pristup je svjež i interaktivan, a problemi koje rješavamo sa studentima su životni', zaključila je Maša Šarić Lenardić.

Ove godine predavanja su održali dr. sc. Saša Ranđelović s Ekonomskog fakulteta u Beogradu, izv. prof. dr. sc. Maja Grdinić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. Klaus von Brocke s Europa Instituta Sveučilišta u Saarlandu, Milen Raikov iz EY-a Bugarska te Vasil Milev i Merima Džaferović iz EY-a Hrvatska.

Studentima i predavačima se na završnoj dodjeli diploma pridružio i ministar financija Marko Primorac koji je tijekom akademske karijere uz prof. dr. sc. Hrvoja Šimovića od prve godine bio organizator Ljetne porezne akademije.