NARANČASTI ALARM

Stiže olujno jugo s udarima preko 115 km/h!

04.11.2014 u 09:41

Bionic
Reading

Stranica Meteoalarm, koja upozorava na ekstremne vremenske prilike, objavila je drugi najviši, narančasti alarm zbog olujnih vjetrova koji se sutra očekuju u priobalnim krajevima Hrvatske

Meteorolozi su već najavili da će ovaj tjedan u našim krajevima obilježiti snažni južni vjetrovi koji će nam od srijede donijeti više oblaka, a mjestimično i obilnijih oborina. Vjetrova će najviše biti uz obale Jadrana od Istre do Dubrovnika, a kiša na sjevernom Jadranu.

U unutrašnjosti će u srijedu puhati slab do umjeren, u gorju i jak južni i jugozapadni vjetar, a na Jadranu jako, na otvorenom mjestimice i olujno jugo, ističu prognostičari.

Prema Meteoalarmu za sutra je najavljeno olujno jugo sa srednjim brzinama većim od 65 km na sat te najjačim udarima vjetra koji bi mogli biti brži od 115 km na sat.

Uz olujne vjetrove u Istri i riječkom području, moguće su i obilnije oborine od 30 do 50 mm.

U gorskim krajevima i Dalmatinskom zaleđu vjetrovi će također biti jaki pa i olujni, ali neće biti tako snažni kao u priobalju. Za ta područja najavljene su srednje brzine veće od 40 km/h te najjači udari vjetra brži od 65 km/h.

Prema legendi Meteoalarma narančasto upozorenje objavljuje se kada su vremenske prilike opasne te kada postoji vjerojatnost za štete pa i žrtve.

'Budite na oprezu i redovno se informirajte o detaljnijim očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni opasnosti koje mogu biti neizbježne. Slijedite upute koje izdaju vaše vlasti', piše stranica u kazalu.