ZADUŽENJE KOD SVJETSKE BANKE

Stiže injekcija od 75 milijuna eura za zdravstvo

09.05.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Svjetska banka je odobrila Hrvatskoj zajam od 75 milijuna eura, a taj će se zajam iskoristiti za poboljšanje kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga, izvijestili su iz hrvatskog ureda Svjetske banke

Zajam je odobren na 20 godina uz rok počeka od četiri godine, a od kada je Hrvatska 1993. pristupila Svjetskoj banci ta je institucija u Hrvatskoj podržala 51 projekt u vrijednosti od oko 3,5 milijarde dolara i odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Hrvatsko zdravstvo ovim zajmom za cilj ima unaprijediti dostupnost, kvalitetu i djelotvornost javnih zdravstvenih usluga kroz jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvenoj zaštite, preustroj i reorganizaciju rada zdravstvenih ustanova, poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, osnaživanje preventivnih mjera te očuvanje financijske održivosti sustava.


'Republika Hrvatska u proteklih je dvadeset godina ostvarila napredak u unaprjeđenju sustava zdravstvene zaštite u smislu zdravstvenih ishoda i zadovoljstva građana. Međutim, cijena ostvarenih rezultata bila je previsoka. Hrvatska na zdravstvo troši 7,8 posto svojeg BDP-a, po čemu je, u usporedbi s novim državama članicama Europske unije, na samom vrhu ljestvice. U takvom fiskalno ograničenom okruženju, hrvatski zdravstveni sustav izložen je neskladu između dostupnih javnih sredstava i sve većih rashoda i potreba, uslijed demografskih i epidemioloških promjena u zemlji', priopćili su ureda Svjetske banke, a Mamta Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje je rekla:

'Iznimno nam je drago poduprijeti Vladu Republike Hrvatske s Programom, koji će biti usmjeren na rezultate i doprinijeti ostvarenju ciljeva hrvatskoga zdravstva u pogledu povećanja dostupnosti kvalitetnijih usluga zdravstvene zaštite, naročito najsiromašnijima, te ravnopravnije raspodjele dostupnih sredstava za zdravstvo.'