PROPUST SABORA

'Stipić nema legitimitet za posao v. d. ravnatelja na HTV-a'

10.12.2010 u 15:15

Bionic
Reading

'V. d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, v. d. Hrvatskog radija Zoran Mihajlović i v. d. glazbene proizvodnje Sandra Vojković nemaju legitimitet biti već šest mjeseci biti na svojim funkcijama', tvrdi vijećnik Programskog vijeća HRT-a Hašim Bahtijari

Napise u dijelu medija koji su objavili da se na HRT-u sprema smjena v. d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića jer je njegovim radom, navodno, nezadovoljna premijerka Jadranka Kosor, iz HRT-ove službe za odnose s javnošću promptno su demantirali. Međutim, Bahtijari upozorava da Stipić posao v. d. ravnatelja HTV-a obavlja bez legitimiteta već šest mjeseci.

'Ne znam zašto se priča o Stipićevoj smjeni kad on već šest mjeseci nema nikakav legitimitet da bude na mjestu v. d. ravnatelja HTV-a. Njemu, kao ni v. d. ravnateljici Glazbene proizvodnje Sandri Vojković i v. d. ravnatelju Hrvatskog radija Zoranu Mihajloviću Programsko vijeće nikad nije produžilo mandat koji im je istekao u lipnju ove godine. Za razliku od toga, Vijeće je na onoj poznatoj sjednici mandat produžilo samo v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu', tvrdi vijećnik Bahtijari.

Iako je mandat Popovcu istekao 8. prosinca, on mu je, što nije slučajno, automatizmom produžen jer je toga dana u Narodnim novinama objavljen novi Zakon o HRT-u koji je na snagu stupio istog trenutka.

'Računa o tome da su Stipić, Vojković i Mihajlović ostali na svojim pozicijama i nakon što im je istekao privremeni mandat trebao je voditi Sabor, ali očito nije', naglašava Bahtijari.

Prema novom Zakonu Programsko vijeće više nema ovlasti za imenovanje vršitelja dužnosti ni produljivanje njihovih mandata. Zakonom je uređeno da je sada sve u ingerenciji v. d. glavnog ravnatelja koji ima ovlasti predsjednika i uprave HRT-a do njihova izbora, odnosno imenovanja.

Međutim, da apsurd bude veći, ni sam Popovac, i da hoće, ne može smijeniti Stipića jer je novim Zakonom, u prijelaznim i završnim odredbama, propisano da on zajedno s vršiteljima dužnosti radija i GP-a svoju dužnost obavlja do donošenja Statuta. Statut, pak, u roku od dva mjeseca od stupanja na snagu donose PV i nadzorni odbor na Popovčev prijedlog, a izglasava ga Sabor.

Kako NO još nije imenovan, a saborski Odbor za informatizaciju i medije još nije ni raspisao natječaj za ta mjesta, sva je prilika da će trojac, za koje Bahtijari tvrdi da nemaju legitimitet, na svojim pozicijama biti još neko vrijeme osim ako se gadno ne ogriješe o kakav zakon ili sami odluče otići s Prisavlja.