na birališta u nedjelju

Stigli prvi finacijski izvještaji za dopunske manjinske izbore - većina bez donacija i sa skromnim troškovima

27.09.2021 u 10:09

Bionic
Reading

Političke stranke i nezavisne liste koje sudjeluju na dopunskim manjinskim izborima 3. listopada, ali i one koje se natječu za mjesto u pazinskom Gradskom vijeću, pokazale su popriličnu financijsku disciplinu, upućuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Od 108 stranaka i nezavisnih listi koje sudjeluju na dopunskim manjinskim izborima, u propisanom je roku - sedam dana prije izbora, dostavljeno 99 financijskih izvješća, dok je taj rok ispoštovalo svih petero sudionika prijevremenih izbora u Pazinu.

Rok do kojega su morali dostaviti svoja izvješća o donacijama, izbornim troškovima i popustima za medijsko oglašavanje bila je subota, 25. rujna u ponoć.

Bez donacija i troškova 

 Izvješća se dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja, a objavljuju prvog radnog dana od dana dostave na DIP-ovoj mrežnoj stranici.

 Letimičan uvid u ta izvješća pokazuje da je većina sudionika dopunskih izbora prijavila kako nije imala ni donacija, ni troškova. Izuzetak je, primjerice, koalicija SDP-a koja se natječe na izborima za dva člana županijske skupštine Primorsko-goranske županije iz reda srpske manjine, koja je prijavila oko 42 tisuće kuna troškova.

 Slična je situacija i sa financijskim izvješćima političkih stranaka i nezavisne, odnosno liste grupe birača, koji se natječu za vijećnička mjesta u Gradskom vijeću Pazina.

 Svih petero sudionika: HDZ, koalicija IDS-a, Možemo, SDP i neovisna lista Željka Mraka izvijestilo je da nije imalo nikakve donacije, troškove su prijavili samo koalicija IDS-a (600 kuna) i Možemo (22.000 kuna).  

 Ipak, za konačan sud o donacijama i troškovima trebat će pričekati završne financijske dokumente o kojima svi izborni sudionici trebaju izvijestiti 30 dana nakon izbora.

 Na dopunskim izborima u nedjelju, 3. listopada natjecat će se 108 kandidacijskih lista, a birati 90 vijećnika, procjena je da će se na njih potrošiti oko deset milijuna kuna. 

 Ti su izbori raspisani nakon što na redovitim lokalnim izborima u svibnju u vijećima i skupštinama 82 općine, grada i županije nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika šest nacionalnih manjina: srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni Hrvata u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku.

 Pravo glasa ima oko 136 tisuća birača, a moći će ga ostvariti na 565 biračkih mjesta, njihov popis dostupan je na DIP-ovoj mrežnoj stranici.

 Na prijevremenim izborima za 13 vijećnika Gradskog vijeća Pazina pravo glasa ima 7. 249 birača, određeno je 16 biračkih mjesta.

 Pazin ide na prijevremene izbore, jer nakon redovnih lokalnih ni jedna od pet stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, uključujući i godinama vladajući IDS, nije osigurala potrebnu većinu. Od 13 vijećnika šest je bilo IDS-ovih, četiri Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i jedan nezavisni.

 Gradsko vijeće nije se uspjelo konstituirati u zakonskim rokovima ni nakon tri pokušaja, pa je Vlada raspisala prijevremene izbore.

 Hoće li prijevremeni izbori promijeniti odnos snaga, znat će se na izbornu nedjelju, 3. listopada navečer.