visoke brojke zaraženih

Stigla nova karta ECDC-a: Cijela Hrvatska u tamnocrvenoj boji!

28.10.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Na novoj tjednoj karti zaraze covidom-19 Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), objavljenoj u četvrtak, cijela je Hrvatska postala tamnocrvena. Takva boja ne čudi s obzirom na brojke novooboljelih posljednjih tjedan dana

Prošli tjedan na ECDC-ovoj karti u tamnocrvenoj zoni su bili Zagreb, Sisačko-moslavačka te Karlovačka županija i Slavonija.

Međutim, visoke brojke prošlih tjedan dana zabilježene su u većem broju županija pa ni ne čudi nova boja ECDC-ove karte.

U crvenoj ili tamnocrvenoj boji je gotovo cijela istočna Europa, pa su tako tamnocrveni i naši prvi susjedi u Sloveniji. U zelenoj boji su u Europi samo dijelovi Španjolske i Italije te Malta.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice EU oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ