PODaci ecdc-a

Nije dobro: Hrvatska opet u samom vrhu po smrtnosti i broju zaraženih u Europi

21.10.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatskom opet hara korona. Broj oboljelih u srijedu je dramatično skočio izazvavši zabrinutost odgovornih koji krivnju za to svaljuju na nedovoljnu cijepljenost stanovništva. Prema statistici Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska je u samom vrhu prema kriterijima koji uzimaju u obzir broj novozaraženih i umrlih

Prema podacima nacionalnog Stožera civilne zaštite, u srijedu su zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ništa bolje nije bilo ni u četvrtak, kad smo zbrojili 3053 oboljela od korone. U srijedu je tako Hrvatska bila nadomak tisuću oboljelih koji se nalaze na bolničkom liječenju, preciznije 939 osoba liječilo se u bolnicama, od toga je na respiratoru 131 pacijent.

Prema podacima ECDC-a, Hrvatska ima 441,58 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana. Kada te podatke usporedimo s onima ostalih zemalja Europske unije i Europskog gospodarskog prostora, trenutno se nalazimo na šestom mjestu. Pandemija se sa zapada, na kojem je buktjela tijekom ljeta, premjestila na istok Europe. Stanje je trenutno najgore u baltičkim zemljama, Rumunjskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Konkretno, najvišu 14-dnevnu incidenciju ima Litva, 972,23 zaražena na 100 tisuća stanovnika, a slijede je susjedi iz Latvije, 864.40, i Estonije, države koja ima 859.23 zaražena na 100 tisuća stanovnika.

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Rumunjska, u kojoj je nedavno srušena vlada, između ostaloga zbog loše vođene borbe protiv koronavirusa, ima također vrlo visoku incidenciju sa 858,96 zaraženih. Slijede naši susjedi Slovenci s 555,33 zaražena. Direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) upozorio je na ozbiljnost epidemiološke situacije u Sloveniji nakon što je u srijedu zabilježen najveći broj zaraženih koronavirusom od početka godine, a koji je premašio 2000 slučajeva. Povećava se broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih te se sve glasnije spekulira da bi naši zapadni susjedi mogli opet u lockdown.

Hrvatska se na tablici ECDC-a smjestila odmah iza Slovenije po broju zaraženih, ali se još ne spominje mogućnost drastičnijeg zaoštravanja mjera iako prosječno u posljednjih 14 dana umire više osoba od ove opake bolesti.

  • +9
Cijepljenje u Šibeniku /Ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Premijer Plenković istaknuo je ozbiljnost situacije na sjednici Vlade u četvrtak kazavši da ćemo uskoro premašiti brojku od 9000 umrlih od koronavirusa od početka pandemije.

U Hrvatskoj je 14-dnevna incidencija umrlih od covida 42,38, a u Sloveniji 24,33 na 100 tisuća stanovnika.

Najviša incidencija umrlih trenutno je u Bugarskoj, koja ima 167,88 umrlih na 100 tisuća stanovnika, slijedi susjedna Rumunjska sa 164,47 umrlih. Litva ima 120,25, Latvija 61,33, slijedi Grčka s 42,54 umrla. Hrvatska je po ovoj crnoj statistici također šesta na području Europske unije.

Osvrnimo se i na podatke o hospitaliziranim osobama.

Hrvatska trenutno ima 939 osoba hospitaliziranih zbog covida, od čega je 131 osoba na respiratoru. U srijedu su preminule 23 osobe. Stanje još nije tako loše kao što je bilo na vrhuncu drugog i trećeg vala, ali ako se nastavi rast broja oboljelih, i to se brzo može promijeniti.

Najveći broj zaraženih koronavirusom u jednom danu imali smo 10. prosinca 2020. godine, kada smo zabilježili čak 4620 novozaraženih. Tada su na bolničkom liječenju bila čak 2754 pacijenta, od toga je na respiratoru bilo 296 njih, a preminule su 53 osobe. Bolnice su pucale po šavovima, a otvorena je bila i Arena u Zagrebu kao dodatni kapacitet za smještaj oboljelih. Šest dana kasnije, kad smo imali najsmrtonosniji dan od početka pandemije i od posljedica zaraze preminule su 92 osobe, čak 2907 pacijenata bilo je na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru bilo njih 294.

Treći val pandemije koronavirusa pogodio nas je u proljeće ove godine i nije bio snažan poput drugoga. Vrhunac vala bio je sredinom travnja, kad smo imali 1955 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru bilo 185 pacijenata. Preminula je 41 osoba.