VIŠI PLAN

Stier odlazi, no kakve će to posljedice izazvati za Plenkovića?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 13.06.2017 09:23
  • Objavljeno 12.06.2017 u 16:55
Bionic
Reading

Nakon nekoliko dana nagađanja Davor Ivo Stier potvrdio je da odlazi iz Vlade te da se vraća u saborske klupe. Ako se pita političkog analitičara Ivana Rimca, potez je to koji ne iznanađuje s obzirom da se premijer Andrej Plenković odlučio na zaokret prema centru s novom koalicijom s HNS-om

Špekuliralo se nekoliko dana, no potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je potvrdio je da je podnio ostavku te da se vraća u saborske klupe.

Potez je to koji nije iznenadio političkog analitičara Ivana Rimca. 'To nije veliki udarac za premijera Plenkovića i njegovu Vladu.  Mislim da je to manje-više planiran potez obje strane, i premijera i ministra. Premijer se odlučio za zaokret i htio bi da u Vladi nema ministara koji imaju ekstremno desne stavove, da se u novu politku Vlade ne upliću u različite inicijative koje ti ministri zagovaraju. Kako je ministar Stier imao za savjetnika Hratovog Ladislava Ilčića, to je na tragu tog razilaženja. Plenković je s odlukom da koalira s lijevim liberalnim krilom HNS-a htio postaviti centrističku vladu koja bi bila manje opterećena desnim radikalizom. Zato se i riješio Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a sada i Stiera', smatra Rimac.

Ovime se, dodaje Rimac, Vlada okreće prema centru, a samim time Plenković će 'ostaviti kranju desnicu izvan aktivnog utjecaja na njegovu politiku i politiku vlade.'

No, može li Plenković biti miran sa Stierom u Saboru? Stier je već najavio da će kroz Sabor jačati demokršćansku opciju, pa se postavlja pitanje hoće li se usprotiviti kada, primjerice, Vlada u parlament pošalje ponešto liberalniji prijedlog nekog zakona.

'To je moguće, možda ne odmah sutra. U dogledno virijeme ako se približi Esih i Hasanbegoviću to bi moglo početi predstavljati problem. Ali mislim da će liberalni zaokret otvoriti  vrata Plenkoviću kod drugih glasača. I što je imenovan Furio Radin za potpredsjednika Sabora ide za tim da manjinski zastupnici ne budu toliko kivni na HDZ', kaže Rimac za tportal.

Postoji li opasnost da Stier na svoju stranu povuče više istomišljenika? 'Ne vjerujem da će Stier izaći iz HDZ-a, a osim toga utalitarno ponašanje većine je da će prihvatiti bilo kakvo vodstvo koje osigurava odstanak na vlasti. Iako postoji desno krilo koje je svojevremeno bilo jako u HDZ-u, u načelu to nije presudni element oko kojeg se okuplja HDZ. Bit će ljudi koji će imati radikalnije stavove, ali takvih nema mnogo. Ostat će unutar HDZ-a, a skupina koja se sad odvojila (Esih i Hasanbegović) i izašla iz HDZ-a pokušati će s prikupljanjem radikalnih opcija. Do sad se pokazalo da ta priča nema neku veliku prođu ako se izdvoji iz masivnosti HDZ-a', poručuje Rimac.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal