MARGELOV INSTITUT

'Stepinac ne smije biti svetac!'

14.02.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Alen Budaj, suradnik Centra Simon Wiesenthal u Hrvatskoj smatra da sve bivše zemlje SFRJ, posebno Srbija, moraju uložiti oštar prosvjed zbog namjere Vatikana da Alojzija Stepinca proglasi svetim

Budaj smatra da diplomatski prosvjed treba uložiti Vatikanu, čak i pod cijenu da to dovede do prekida diplomatskih odnosa, javlja B92. 'Nadam se da će to učiniti i SPC, jer ova odluka Vatikana potkopava i ekumenske odnose dviju crkava', rekao je Budaj istaknuvši da bi trebao hitno i najoštrije reagirati i Izrael, kao i mnoge židovske institucije na području bivše SFRJ. 'Proglašenje svetim osobe koja je sudjelovala u kreiranju i provođenju politike fašističke ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) nije i neće dobiti priznanje pravednika među narodima Yad Vashema nikada', kazao je Budaj, koji je i direktor židovske nevladine organizacije 'Margelov institut' iz Zagreba.

Budaj napominje da se ne treba uopće čuditi što novi papa Franjo proglašava Stepinca svecem, jer je taj put zacrtala Katolička crkva u Hrvatskoj odmah nakon presude Stepincu. Zbog suradnje s okupatorom i ustašama, komunističke vlasti Stepinca su osudile na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gdje je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gdje je umro 10. veljače 1960. od rijetke bolesti policitemije. Budaj je mišljenja da se Stepinac nikad nije pokajao zbog toga što su Srbi pokatoličavani nasilno i što su Židovi privođeni na krštenje, iako je znao da ih to neće spasti logora.

On navodi da je Stepinac znao za zločine, ali je unatoč tome blagoslovio NDH i služio joj, čak i nakon njezina sloma skrivajući na Kaptolu ustaške zločince, oteto židovsko zlato i ustašku državnu arhivu. Vatikan je službeno potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen svetim.