NISU SVI DOBRI...

Stephen Hawking: Trebamo se bojati vanzemaljaca

25.04.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih astrofizičara na svijetu, Stephen Hawking, u razgovoru za britanski Sunday Times rekao je da se vanzemaljaca treba bojati te da bismo trebali učiniti sve da ne dođemo u kontakt s njima

Prije gotovo dva mjeseca britanski list Daily Telegraph pokrenuo je natjecanje na koje su čitatelji slali svoje prijedloge što bismo mi, kao Zemljani, trebali prvo reći vanzemaljcima ako ikad dođemo u kontakt s njima. Bilo je tu svega, a najboljih 50 poruka imalo je čast da preko najveće satelitske stanice na svijetu u Cornwallu bude odaslano u svemir.

Jedan od najpoznatijih astrofizičara na svijetu, Stephen Hawking, vjerojatno misli da su mu sunarodnjaci napravili veliku grešku jer njegove pretpostavke, iznijete u novoj dokumentarnoj seriji Discovery Channela, nikako ne podržavaju komunikacijsku igru na relaciji Zemlja – svemir.

'Gotovo je sigurno da život postoji u mnogim drugim dijelovima svemira, i to ne samo na planetima, nego možda i u središtu zvijezda ili čak pluta u međuplanetarnom prostoru', tvrdi Hawking. 'Svemir ima 100 milijardi galaksija, od kojih svaka sadrži stotine milijuna zvijezda, a istraživanja u posljednjih 15 godina dokazala su da i oko drugih zvijezda postoje planeti. Stoga je malo vjerojatno da je Zemlja jedini planet na kojem se razvio život.'

Hawking smatra da bi neki vanzemaljci mogli predstavljati probleme, premda je uvjeren da je većina vanzemaljaca slična mikrobima ili jednostavnim životinjama. Posebno ga brine mogućnost da bi vanzemaljci mogli napasti Zemlju radi njezinih resursa, potrošiti ih i otići dalje.

'Moramo samo pogledati sebe i vidjeti kako se inteligentan život može razviti u nešto što ne bismo poželjeli sresti. Zamišljam da mogu obitavati u masivnim brodovima, nakon što su potrošili resurse na svom domaćem planetu. Takvi napredni izvanzemaljci možda bi mogli postati nomadi, koji žele pokoriti i kolonizirati bilo koji planet do kojeg mogu doći', ustvrdio je Hawking u dokumentarcu, prenosi Jutanji list.

Zbog svega toga Hawking smatra da bi odašiljanje poruka u svemir moglo ipak biti preriskantno, a moguće negativne posljedice usporedio je s Kolumbovim otkrivanjem Amerike, koje i nije završilo dobro za domoroce.